- Home
- Economic
- LONDRA, (23.06.2015, 11:00)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grecia: Ratarea plăţii către FMI ar putea să nu fie considerată default al datoriilor
Grecia trebuie să plătească FMI 1,5 miliarde euro la sfârşitul lunii iunie, dar chiar dacă nu va face acest lucru agenţiile de rating ar putea considera că ţara nu se află în incapacitate de plată, dacă autorităţile vor anunţa că îşi vor onora toate obligaţiile financiare către creditorii privaţi.
Urmărește
628 afișări
Grecia: Ratarea plăţii către FMI ar putea să nu fie considerată default al datoriilor (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)
"Tratarea diferită a unor creditori care deţin acelaşi tip de obligaţiuni poate ridica probleme legale, dar va împiedica ca Grecia să fie considerată în default de unele agenţii de evaluare financiară, precum Standard&Poor’s, care iau în considerare doar riscul de default al datoriilor către creditorii privaţi”, a explicat Tom Elliott, specialist în investiţii financiare la deVere Group, relatează MarketWatch.
Grecia trebuie să plătească FMI 1,54 miliarde de euro pe 30 iunie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Un reprezentant al Standard & Poor’s a confirmat că ratarea plăţii datoriei către FMI nu va declanşa retrogradarea ratingului Greciei la nivelul "default selectiv".
La începutul acestei luni S&P a retrogradat cu o treaptă calificativul Greciei pentru datoriile pe termen lung, aflat deja în categoria junk, nerecomandată investiţiilor, de la nivelul CCC+ la CCC, considerând că statul elen poate intra în default-ul datoriilor către creditorii privaţi în următoarele 12 luni, dacă autorităţile nu vor ajunge la un acord cu creditorii instituţionali.
În martie 2012, creditorii privaţi ai Greciei au acceptat reevaluarea obligaţiunilor (haircut), acceptând un schimb între obligaţiunile deţinute cu unele noi, cu dobânzi mai scăzute şi perioade mai lungi de maturitate. Pierderile generate de noile obligaţiuni s-au ridicat la aproximativ 50%.
Investitorii în obligaţiuni elene au fost optimişti luni că acordul cu creditorii instituţionali va avea loc în curând, astfel încât randamentul titlurilor pe termen de 10 ani a scăzut cu 1,32 puncte procentuale, la 11,284%, înregistrând cel mai amplu declin după 3 februarie, potrivit datelor Tradeweb.
Potrivit criteriilor S&P, în 2012 Grecia a intrat de două ori în default.
Luni seara a avut loc la Bruxelles un summit extraordinar pe tema datoriei Greciei al şefilor de stat şi de guvern din zona euro, la finalul căruia şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a salutat noile propuneri ale Atenei, apreciind că "reprezintă un progres major".
Potrivit lui Juncker, un acord între Grecia şi creditorii săi. BCE, UE şi FMI, va fi semnat, cel mai probabil, în cursul acestei săptămâni.
La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a declarat că e nevoie de "o muncă în regim intensiv", deoarece timpul este "foarte scurt".
Merkel a evitat să se pronunţe asupra unei eventuale restructurări a datoriei Greciei, în schimb şi-a exprimat dorinţa ca ţara să rămână în zona euro.
Potrivit preşedintelui francez François Hollande, bazele unui acord între Grecia şi creditorii săi au fost reunite luni seara.
În lipsa unui acord cu creditorii, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se încheie pe 30 iunie.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe