- Home
- Economic
- LONDRA, (23.06.2015, 11:00)
- Anca Dumitrescu
Grecia: Ratarea plăţii către FMI ar putea să nu fie considerată default al datoriilor
Grecia trebuie să plătească FMI 1,5 miliarde euro la sfârşitul lunii iunie, dar chiar dacă nu va face acest lucru agenţiile de rating ar putea considera că ţara nu se află în incapacitate de plată, dacă autorităţile vor anunţa că îşi vor onora toate obligaţiile financiare către creditorii privaţi.
Urmărește
628 afișări
Grecia: Ratarea plăţii către FMI ar putea să nu fie considerată default al datoriilor (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)
"Tratarea diferită a unor creditori care deţin acelaşi tip de obligaţiuni poate ridica probleme legale, dar va împiedica ca Grecia să fie considerată în default de unele agenţii de evaluare financiară, precum Standard&Poor’s, care iau în considerare doar riscul de default al datoriilor către creditorii privaţi”, a explicat Tom Elliott, specialist în investiţii financiare la deVere Group, relatează MarketWatch.
Grecia trebuie să plătească FMI 1,54 miliarde de euro pe 30 iunie.
Un reprezentant al Standard & Poor’s a confirmat că ratarea plăţii datoriei către FMI nu va declanşa retrogradarea ratingului Greciei la nivelul "default selectiv".
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Prima de pensionare de 100.000 de euro nu e un caz unic. Ministrul Mediului: au fost sute de directori care au primit bonusuri uriaşe
-
Va trimite Europa trupe în Ucraina? Propunerea prinde contur: 40 000 şi 50 000 de soldaţi care vor avea trei obiective
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
La începutul acestei luni S&P a retrogradat cu o treaptă calificativul Greciei pentru datoriile pe termen lung, aflat deja în categoria junk, nerecomandată investiţiilor, de la nivelul CCC+ la CCC, considerând că statul elen poate intra în default-ul datoriilor către creditorii privaţi în următoarele 12 luni, dacă autorităţile nu vor ajunge la un acord cu creditorii instituţionali.
În martie 2012, creditorii privaţi ai Greciei au acceptat reevaluarea obligaţiunilor (haircut), acceptând un schimb între obligaţiunile deţinute cu unele noi, cu dobânzi mai scăzute şi perioade mai lungi de maturitate. Pierderile generate de noile obligaţiuni s-au ridicat la aproximativ 50%.
Investitorii în obligaţiuni elene au fost optimişti luni că acordul cu creditorii instituţionali va avea loc în curând, astfel încât randamentul titlurilor pe termen de 10 ani a scăzut cu 1,32 puncte procentuale, la 11,284%, înregistrând cel mai amplu declin după 3 februarie, potrivit datelor Tradeweb.
Potrivit criteriilor S&P, în 2012 Grecia a intrat de două ori în default.
Luni seara a avut loc la Bruxelles un summit extraordinar pe tema datoriei Greciei al şefilor de stat şi de guvern din zona euro, la finalul căruia şeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a salutat noile propuneri ale Atenei, apreciind că "reprezintă un progres major".
Potrivit lui Juncker, un acord între Grecia şi creditorii săi. BCE, UE şi FMI, va fi semnat, cel mai probabil, în cursul acestei săptămâni.
La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a declarat că e nevoie de "o muncă în regim intensiv", deoarece timpul este "foarte scurt".
Merkel a evitat să se pronunţe asupra unei eventuale restructurări a datoriei Greciei, în schimb şi-a exprimat dorinţa ca ţara să rămână în zona euro.
Potrivit preşedintelui francez François Hollande, bazele unui acord între Grecia şi creditorii săi au fost reunite luni seara.
În lipsa unui acord cu creditorii, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se încheie pe 30 iunie.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe