GRECIA scapă de faliment: Eurogrupul A APROBAT AL DOILEA PLAN DE SALVARE a ţării. Băncile vor şterge 107 miliarde de euro din datoria statului elen
Miniştrii de Finanţe ai zonei euro au aprobat marţi dimineaţa planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public şi o ştergere parţială a datoriei greceşti deţinută de creditori privaţi, au anunţat mai multe surse europene.
GRECIA scapă de faliment: Eurogrupul A APROBAT AL DOILEA PLAN DE SALVARE a ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Miniştrii (de Finanţe din zona euro) redactează declaraţia finală", a anunţat un oficial european, după ce a anunţat că forumul Eurogrupului a ajuns la un acord asupra acestui plan, după mai bine de 12 ore de negocieri intense.
Grecia va beneficia de un ajutor public în valoare de 130 de miliarde de euro în cadrul celui de-al doilea plan de salvare şi unui efort mai important decât era prevăzut din partea sectorului privat, care a acceptat să suporte 53,5 la sută din datoria greacă, afirmă o sursă europeană
Băncile vor şterge 107 miliarde de euro din datoria Greciei
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
Acordul negociat între Grecia şi băncile sale prevede o reducere de 53,5 la sută din valoarea iniţială a obligaţiunilor pe care acestea le deţineau, ceea ce înseamnă ştergerea a 107 miliarde de euro din datorie, anunţă marţi un comunicat al comitetului creditorilor privaţi ai Greciei.
La finalul unor noi negocieri maraton, creditorii privaţi au acceptat să-şi mărească participarea la cel de-al doilea plan de susţinere a Greciei, în condiţiile în care reducerea prevăzută iniţial era de 50 la sută. Pierderile reale din conturile creditorilor privaţi vor fi de peste 70 la sută.
Mai precis, pentru fiecare obligaţiune, creditorii vor primi noi titluri elene pentru 31,5 la sută din valoarea iniţială, titluri pe termen scurt emise de Fondul European de Stabilitate (FESF) pentru 15 la sută, în timp ce 53,5 la sută din obligaţiunile iniţiale se va pierde.
Creditorilor privaţi li se vor propune de asemenea titluri suplimentare al căror randament va fi indexat cu creşterea Greciei, ceea ce le va oferi o creştere a veniturilor dacă economia elenă se va redresa mai repede decât este prevăzut.
Comitetul creditorilor, reprezentat la negocieri de preşedintele Institutului Internaţional de Finanţe, Charles Dallara, şi de bancherul Jean Lemierre, de la BNP Paribas, a avertizat însă că documentul finalizat marţi dimineaţă trebuie supus aprobării tuturor membrilor săi.
Grecia scapă de faliment
Cu ajutorul acestui ajutor fără precedent, Grecia urmează să fie în măsură să ramburseze o creanţă în valoare de 14,5 miliarde de euro până la 20 martie şi să evite intrarea în faliment.
Atena a îndeplinit, pe hârtie, partea sa de contract, pliindu-se pe exigenţele creditorilor săi publici (angajamente scrise ale celor doi lideri de partide ai coaliţiei guvernamentale, un plan de economisire în valoare de 3,3 miliarde de euro).
Negocierile au durat atât de mult deoarece principalii finanţatori ai Greciei au relevat că sunt necesari câteva miliarde de euro în vederea reducerii datoriei ţării la 120% din PIB până în 2020, aşa cum doreau Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi anumite ţări din zona euro, ca Germania şi Luxemburg.
Planul de ajutorare a Greciei va aduce datoria ţării la 120,5 la sută din PIB în 2020
Planul de ajutorare a Greciei asupra căruia partenerii Atenei din zona euro au ajuns la un acord în noaptea de luni spre marţi va permite aducerea nivelului de îndatorare a ţării "la 120,5%" din PIB până în 2020, potrivit unei surse guvernamentale europene.
Acest nivel de îndatorare este foarte apropiat de obiectivul anumitor finanţatori ai Greciei, şi anume Germania, Olanda şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), care era de 120 la sută din PIB, un nivel considerat sustenabil pe termen lung.
Al doilea acord pentru Grecia cuprinde în principal bani pentru conversia de obligaţiuni şi bănci
Cel de-al doilea acord de salvare a Greciei de la faliment, de 130 miliarde euro, aprobat marţi de miniştrii Finanţelor din zona euro, cuprinde în principal bani pentru finanţarea conversiei de obligaţiuni şi pentru recapitalizarea băncilor, iar revenirea la creştere economică ar putea dura 10 ani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO