- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grecia trebuie să aibă răbdare până în 2030 pentru ca măsurile adoptate recent să funcţioneze
Pachetul de finanţare, restructurare a datoriei şi reformă economică aplicat în Grecia poate aşeza datoria statului pe o direcţie sustenabilă, însă Atena va trebui să rămână la "politicile bune" până în 2030 pentru ca măsurile să funcţioneze, potrivit unei analize pregătite de CE, BCE şi FMI.
Grecia trebuie să aibă răbdare până în 2030 pentru ca măsurile adoptate recent să funcţioneze (Imagine: Shutterstock)
Documentul, obţinut de Reuters, arată că datoria de stat a Greciei ar putea scădea la 116,5% din PIB până în 2020, respectiv 90% din PIB până în 2030, în urma conversiei de obligaţiuni finalizată luni, care a redus datoriile Greciei către deţinătorii privaţi de obligaţiuni cu peste 100 miliarde euro şi a prelungit semnificativ maturităţile.
"Rezultatele arată că programul poate plasa datoria Greciei pe o traiectorie sustenabilă. Totuşi, există riscuri semnificative ca scăderea datoriei să fie întreruptă sau chiar invesată de şocuri", avertizează experţii instituţiilor financiare internaţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Putin îl felicită pe Trump pentru alegerea sa ca președinte al SUA. Liderul rus vorbește despre Noua Ordine Mondială: „Lumea are nevoie de Rusia”
-
Şeful NATO, Mark Rutte, caută o strategie comună cu Trump împotriva Rusiei şi Coreei de Nord
-
Zelenski spune că orice concesie în favoarea lui Putin ar fi „sinucigaşă” pentru Europa
-
Grindeanu, în direct de pe A7: Cei 11 km vor avea şi rolul de Variantă Ocolitoare a Focşaniului
Astfel, într-un scenariu alternativ, mai puţin favorabil, datoria de stat a Greciei ar fi de peste 145% din PIB în 2020, se spune în document. În prezent, datoria de stat a Greciei este de aproximativ 160% din PIB.
În plus, raportul instituţiilor financiare sugerează că programul implementat în Grecia ar putea fi insuficient pentru a facilita revenirea guvernului de la Atena la împrumuturi în condiţii normale de pe pieţele financiare din 2014.
"Mai mult, ţinând cont de nivelul ridicat al datoriilor cu senioritate (prioritate la rambursare - n.r.), perspectivele ca Grecia să poată reveni la finanţarea de pe pieţe la finele acestui program sunt incerte", se arată în analiza Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional.
Miniştrii Finanţelor din zona euro şi-au dat luni seara avizul final pentru cel de-al doilea acord de finanţare externă a Greciei, de 130 miliarde euro, însoţit de restructurarea parţială a datoriilor de stat în regim de voluntariat din partea deţinătorilor privaţi de obligaţiuni.
Acordul de asistenţă este însoţit de obiective fiscale restrictive, care au necesitat implementarea unor măsuri dure de ajustare, adâncind politica de austeritate a ultimilor ani. Grecia a intrat în cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO