Grecia trebuie să îşi restructureze cât mai curând datoriile - analişti

Datoriile Greciei sunt atât de mari încât autorităţile de la Atena nu vor putea să îşi respecte obligaţiile financiare fără o restructurare a acestora şi, cu cât mai repede va avea loc cu atât vor fi mai mici pierderile investitorilor, potrivit analiştilor institututului de cercetări Bruegel.

Urmărește
3 afișări

Comisia Europeană a prognozat în noiembrie că datoria publică a Greciei va creşte în acest an de la 140,2% la 150,2% din PIB şi apoi la 156% în 2012.

"Credem că datoria Greciei este nesustenabilă, ar trebui să fie restructurată şi este mai bine să se întâmple acum decât mai târziu", a declarat Zsolt Darvas, analist la Bruegel, care pregăteşte o cercetare pe această temă împreună cu alţi doi membri ai institutului, Jean Pisani-Ferry şi Andre Sapir, transmite Reuters.

Cercetările acestui institut sunt deseori reflectate în deciziile oficialilor zonei euro.

Darvas a arătat că, presupunând că datoria Greciei ar fi redusă la 90% din PIB, scăderea valorii obligaţiunilor deţinute de investitori privaţi şi de către Banca Centrală Europeană (BCE) ar fi, în acest an, de 40%.

Dacă se va aştepta până în 2013, pierderea ar fi de 60%, întrucât datoria va creşte, a spus el.

Restructurarea este necesară întrucât numai pentru stabilizarea datoriei Greciei la nivelul actual guvernul ar trebui să obţinuă un excedent bugetar de 8,6% din PIB, în loc de un deficit primar (excluzând dobânzile şi datoriile) de 1,2% anticipat de Comisia Europeană pentru acest an.

Pentru reducerea datoriei, excedentul primar ar trebui să fie chiar mai mare, cu circa cinci puncte procentuale, iar Darvas crede că este prea mult.

Versiunea finală a raportului urmează să fie publicată săptămâna viitoare, înainte de reuniunea liderilor Uniunii Europene de pe 4 februarie.

Potrivit Comisiei, la summit trebuie să se decidă majorarea Fondului European de Stabilitate Financiară şi extinderea prerogativelor acestuia.

Grecia a negat în repetate rânduri că pregăteşte o restructurare a datoriilor, iar Comisia a anunţat că nu se discută un astfel de scenariu, deoarece consecinţele ar fi prea periculoase în privinţa efectelor de extindere a problemei.

Darvas crede că investitorii au luat deja în calcul un astfel de scenariu, astfel încât consecinţele nu ar fi atât de grave.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici