Grecia va cere băncilor să-şi majoreze rata adecvării capitalului pentru a calma investitorii

Banca centrală a Greciei intenţionează să ceară băncilor să-şi majoreze rata adecvării capitalului pentru a calma temerile investitorilor privind impactul unor pierderi din obligaţiuni emise de statul elen pe care aceştia le deţin, potrivit cotidianului Kathimerini, citat de Reuters.

Urmărește
7 afișări

Instituţiile de credit din Grecia au pierdut accesul la finanţare interbancară, din cauza crizei datoriilor statului, şi au devenit dependente de lichiditate de la Banca Centrală Europeană.

Autorităţile bancare vor să reducă gradual această dependenţă.

"Şeful Băncii Greciei va cere băncilor să-şi consolideze rata de adecvare a capitalului după rezultatele testelor de stres de la sfârşitul lunii iunie", notează Kathimerini, citând surse bancare.

Nivelul cerut de banca centrală va depinde de estimările pe care le va face privind pierderile legate de portofoliile de obligaţiuni ale Greciei deţinute de instituţiile financiare.

"Asta nu înseamnă că Banca Greciei acceptă că vor exista pierderi. Din contră, ca membră a Băncii Centrale Europene, este împotriva oricărui tip de restructurare", potrivit cotidianului.

O capitalizare mai solidă ar putea face mai uşoară revenirea băncilor pe piaţa financiară şi ar limita dependenţa de facilităţile puse la dispoziţie de zona euro.

Până în prezent, National Bank of Greece şi Piraeus Bank şi-au consolidat capitalul prin atragerea de fonduri de la acţionari, iar EFG Eurobank a vândut aproape în întregime o participaţie la banca poloneză Polbank către Raiffeisen.

Alpha Bank intenţionează să lanseze, de asemenea, o emisiune de obligaţiuni convertibile şi o emisiune de drepturi de până la 2,5 miliarde de euro. Banca vrea să obţină aprobarea acţionarilor pentru aceste planuri la reuniunea acţionarilor de pe 21 iunie.

Băncile care vor avea dificultăţi în a implementa cerinţele instituţiei centrale ar putea fi nevoite să apeleze la Fondul de Stabilitate Financiară, de zece miliarde de euro, înfiinţat pentru a sprijini băncile elene, notează cotidianul. Finanţat în etape de câte zece miliarde de euro, fondul face parte din programul de împrumuturi de 110 miliarde de euro convenit de Grecia cyu Uniunea Europeană şi Fondul monetar Internaţional anul trecut.

În România sunt prezente mai multe bănci din Grecia, respectiv EFG Eurobank prin Bancpost şi National Bank of Greece prin Banca Românească, în timp ce Piraeus Bank, Alpha Bank, Emporiki Bank şi ATEbank activează sub brand propriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici