Grecia vrea să vândă Eurobank în două etape, începând de anul viitor

Fondul pentru stabilitate financiară al Greciei a avizat preliminar un plan pentru vânzarea în două etape a băncii elene Eurobank, care prevede posibila intrare a unui investitor privat în acţionariatul băncii în primul trimestru al anului următor.

Urmărește
202 afișări
Imaginea articolului Grecia vrea să vândă Eurobank în două etape, începând de anul viitor

Grecia vrea să vândă Eurobank în două etape, începând de anul viitor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară a preluat controlul Eurobank, respectiv 94% din acţiuni, după ce a recapitalizat instituţia de credit cu fonduri puse la dispoziţia statului elen printr-un program finanţat de ţările din zona euro şi FMI.

Planul, care se află în faza stabilirii detaliilor finale, prevede intrarea în acţionariat a unui investitor privat cu un pachet de acţiuni de 30-40%, printr-o majorare de capital care ar putea avea loc în primul trimestru al anului următor, scrie Kathimerini.

Pregătirile pentru această primă etapă fac imposibilă vânzarea de acţiuni mai devreme de începutul anului următor, notează publicaţia.

Participaţia investitorului privat va creşte ulterior peste pragul de 50%.

Statul elen a preluat controlul Eurobank, parte a recapitalizării băncilor elene după pierderile mari înregistrate din participarea la procesul de ştergere a peste 100 de miliarde de euro din datoria statului elen.

Eurobank este singura dintre cele mai mari patru bănci din Grecia care nu a reuşit să atragă capital privat suficient în procesul de recapitalizare pentru a evita preluarea managementului de către stat. Conducerea Eurobank şi reprezentanţii statului elen au afirmat că vizează o revenire cât mai rapidă a băncii sub control privat.

Eurobank controlează în România Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucureşti, IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurări Generale, EFG Eurolife Asigurări de Viaţă, Retail Development (55,94%) şi Seferco Development.

Grupul bancar elen a înregistat în primul trimestru un profit net de 4,3 milioane de euro în România, faţă de o pierdere de o pierdere de 10,3 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Anul trecut, Eurobank a raportat pentru România pierderi de peste 35 milioane de euro, după un rezultat negativ de 25,1 milioane de euro în 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici