Grindeanu: Instituţii precum ANCOM sau ANRE ar trebui să fie exceptate de la Legea amenzilor

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Comunicaţiilor (ANCOM), Sorin Grideanu, a susţinut, miercuri, că unele instituţii ar trebui să fie exceptate de la aplicarea Legii nr. 203/2018, deoarece sumele încasate de acestea pot fi mult mai mici decât în prezent.

Urmărește
266 afișări
Imaginea articolului Grindeanu: Instituţii precum ANCOM sau ANRE ar trebui să fie exceptate de la Legea amenzilor

Grindeanu: Instituţii precum ANCOM sau ANRE ar trebui să fie exceptate de la Legea amenzilor

„Este o lege discutată de mult, care a intrat în vigoare, dar care ne pune în postura în care măsurile pe care putem să le luăm pentru a corecta anumite lucruri pe care operatorii nu le fac, să nu fie foarte bine simţite de operatori. (...) Nu este vorba dar la ANCOM. Este vorba şi despre ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară - n.red.) şi pentru ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - n.red.), pentru toată lumea”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM, în cadrul unei şedinţe a Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor.

Legea nr. 203/2018, cea privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, prevede că singura instituţie exceptată de la aplicarea acesteia este Consiliul Concurenţei. „Este un apel, dacă vreţi, ca instituţii precum ANCOM, ASF sau ANRE să fie exceptate. Este o piaţă până la urmă, unde cifrele de afaceri şi tot ceea ce înseamnă aceste multinaţionale, sunt foarte mari”, a subliniat Grindeanu.

Reprezentantul ANCOM a precizat că problema este legată de faptul că, potrivit noilor reglementări, un contravenient poate achita jumătate din minimul amenzii în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, în condiţiile în care amenzile din domeniu reprezentant de el sunt mult mai ridicate.

„Înainte de intrarea în vigoare a acestei Legi, noi puteam merge conform prevederilor legale de la 5.000 de lei la 2% din cifra de afaceri şi vorbim de cifre de afaceri nu mici”, a subliniat Grindeanu. Conform noilor prevederi, companiile amendate de ANCOM vor putea plăti, în termen de 15 zile, 2.500 de lei, o sumă mult mai mică, faţă de cea mai mare amendă, de peste un milion de lei, care a fost aplicată de ANCOM, acum două luni.

Mai exact, la sfârşitul lunii mai, ANCOM a sancţionat Telekom Romania Mobile Communications cu două amenzi în cuantum de 1,1 milioane de lei. Una dintre amenzi a fost pentru nerespectarea obligaţiei prevăzute în Licenţa de utilizare a frecvenţelor radio deţinută pentru a se asigura că indisponibilitatea reţelei este mai mică de 35 de minute pentru o perioadă de 6 luni. Cealaltă amendă a fost dată pentru nerespectarea obligaţiei de a păstra log-urile de reţea înregistrate la nivelul de granularitate din Licenţă.

Oficialul ANCOM a menţionat că, în ultima perioadă, instituţia a început să dea amenzi mai mari, „nu doar pe încălcări ale regulamentului european, ci şi pe alte considerente”. „Sigur că vom avea nişte probleme, în perioada următoare, legate de aceste amenzi, odată cu intrarea în vigoare a noii legi. O să aducem, sper să fie acceptate, anumite amendamente”, a punctat Grindeanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici