Groupon a depus actele pentru listarea la bursă, prin care vrea să strângă 750 milioane de dolari

Groupon a iniţiat procedurile pentru oferta publică iniţială prin care speră să strângă până la 750 milioane de dolari, încercând să valorifice entuziasmul uriaş al investitorilor pentru start-up-uri de succes în online, transmite Reuters.

Urmărește
8 afișări

Oferta publică iniţială a Groupon este aşteptată de câteva luni, cu zvonuri şi speculaţii în presă şi în industria online, iar rezultatul listării va fi urmărit ca o măsură a valorii reale a companiilor care s-au bucurat în ultimii ani de o ascensiune fulminantă în online, ca Facebook şi Twitter.

Speculaţiile privind valoarea acestor companii aruncă pe piaţă cifre de zeci de miliarde de dolari, considerate de unii exagerate. Wall Street nu a mai manifestat atât de mult interes pentru start-up-urile online de acum zece ani, înainte de spargerea balonului speculativ dotcom.

În luna aprilie, o sursă apropiată situaţiei declara pentru Reuters că Groupon ar putea obţine până la un miliard de dolari printr-o ofertă publică iniţială care ar fi urmat să evalueze compania la 15-20 miliarde de dolari.

Dosarul depus joi de companie la autoritatea pieţelor de capital din SUA nu precizează numărul de acţiuni care urmează să fie vândute, intervalul de preţ sau bursa vizată pentru listare, însă menţionează că obiectivul este atragerea de finanţare de 750 milioane de dolari, o cifră preliminară care ar putea fi modificată.

Alte companii care operează site-uri de succes, precum LinkedIn sau grupul chinez Renren, au avut derulat recent cu succes oferte publice iniţiale, însă investitorii aşteaptă cu sufletul la gură noi veşti despre posibilele listări ale Facebook şi Twitter, a căror popularitate pe internet le-a adus în doar câţiva ani în poziţia de rivali ai Google pe piaţa publicităţii online.

Pandora, o companie americană care operează posturi de radio pe internet, a crescut joi ţinta de finanţare prin ofertă publică iniţială la 141,6 milioane de doalri, cu 40% mai mult decât se estima iniţial.

Unii analişti şi investitori se îndoiesc însă că entuziasmul inspirat pieţelor de noua generaţie de afaceri online este justificat, avertizând că atmosfera aminteşte de situaţia anterioară crash-ului din 2001.

Chiar viitorul Groupon este pus sub semnul întrebării de unii critici, care argumentează că modelul de afaceri poate fi imitat cu uşurinţă atât de companii noi, cât şi de giganţi consacraţi din industria online. Google a început deja să ofere un astfel de serviciu.

Chiar directorul general al companiei, Andrew Mason, a recunoscut miercuri la conferinţa All Things Digital că se teme de concurenţii care ar putea veni cu anumite inovaţii la modelul de afaceri al Groupon.

Groupon are 83,1 milioane de utilizatori în 43 de ţări şi oferă cupoane de reduceri pentru aproape 57.000 de comercianţi şi furnizori de servicii. Compania este prezentă şi în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici