Grupul anti-evaziune şi-a prezentat rezultatele în CSAT: Peste 450 milioane de euro recuperate
Grupul de lucru interinstituţional pentru combaterea evaziunii fiscale a prezentat în şedinţa CSAT câteva rezultate obţinute până în prezent, cum ar fi măsuri asiguratorii de circa 58 milioane euro, contravenţii - circa 18 milioane euro, obligaţii fiscale suplimentare - circa 361 milioane euro.
Grupul anti-evaziune şi-a prezentat rezultatele în CSAT: Peste 450 milioane de euro recuperate (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
"Grupul de lucru interinstituţional pentru combaterea evaziunii fiscale, creat în baza unei hotărâri CSAT în luna iunie, a prezentat o serie de rezultate obţinute de instituţii ale statului până în prezent: instituirea de măsuri asiguratorii asupra unor bunuri cu valoare de aproape 58 milioane euro, aplicarea de contravenţii în valoare de circa 18 milioane euro, confiscarea de bunuri şi numerar în valoare de circa 32 milioane euro, instituirea de obligaţii fiscale suplimentare în valoare de 361 milioane euro", se arată într-un comunicat al CSAT.
Evaziunea a ajuns la dimensiunea unei probleme de securitate naţională, care cauzează distorsiuni majore concurenţiale, şi este nevoie de o decizie politică pentru a trece la plata corectă a impozitelor, a declarat joi directorul direcţiei audit din BNR, Eugen Rădulescu.
"Nivelul evaziunii este endemic.... Există slăbiciuni majore pe întregul lanţ de colectare. Distorsiuni majore concurenţiale. Unii plătesc şi alţii nu plătesc. Unii sunt puternici şi la ei nu ajung controalele, controalele ajung numai la cei fraieri", a spus Rădulescu în conferinţa "Coordonate de actualitate ale restructurării economiei româneşti".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
El a dat ca exemplu grâul, unde gradul de impozitare nu depăşeşte 20%, arătând că producţia de grâu nu se ascunde, ci stă în silozuri mari, la vedere.
"Există politicieni care susţin că fără grâu nefiscalizat se va scumpi pâinea", a menţionat ironic oficialul BNR.
Rădulescu a adăugat că evaziunea a ajuns la dimensiunea unei probleme de securitate naţională.
"Pentru asta e nevoie de ceea ce numesc decizie politică. Lumea politică ar trebui să decidă că e timpul să fim corecţi în ceea ce priveşte plata impozitelor", a concluzionat oficialul BNR.
Precedenta şedinţă a CSAT s-a desfăşurat la 28 iunie, când membrii Consiliului au hotărât elaborarea unui plan comun de acţiune a instituţiilor cu responsabilităţi în combaterea evaziunii fiscale şi contrabandei, potrivit Preşedinţiei, care menţiona că la nivel judeţean se vor constitui grupuri de lucru operaţionale formate din ofiţeri specialişti şi experţi.
În şedinţa din 28 iunie, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, a prezentat un document de analiză cu privire la practicile de evaziune fiscală şi contrabandă, menţionând că principalele domenii de evaziune fiscală sunt cel agroalimentar, al produselor din alcool şi tutun, al construcţiilor şi al produselor energetice.
De asemenea, în document se preciza că amplificarea infracţiunilor financiare are efecte grave asupra sustenabilităţii bugetelor publice, distorsionând, în acelaşi timp, mediul concurenţial.
În urma discuţiilor, CSAT a hotărât elaborarea unui plan comun de acţiune a instituţiilor cu responsabilităţi în combaterea evaziunii fiscale şi contrabandei, menit să îmbunătăţească eficienţa colaborării între Ministerul de Interne, Ministerul Finanţelor Publice şi Parchet. Ca urmare, la nivel judeţean se vor constitui grupuri de lucru operaţionale formate din ofiţeri specialişti şi experţi desemnaţi de instituţiile responsabile.
La şedinţa de joi a CSAT au participat prim-ministrul României, Emil Boc, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, şeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin;,consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota, consilierul prezidenţial Anca Ilinoiu, şef al Departamentului Relaţii Internaţionale, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprişor şi purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Valeriu Turcan.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO