- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grupul bancar Dexia este dispus să rostogolească voluntar datorii de 4,2 miliarde euro ale Greciei
Grupul franco-belgian Dexia este pregătit să rostogolească voluntar datorii de 4,2 miliarde de euro ale Greciei, a declarat o sursă din sectorul financiar, şi se adaugă astfel instituţiilor de credit dispuse, de principiu, să participe la un nou pachet de ajutor pentru statul elen, potrivit Reuters.
Statele din zona euro vor ca deţinătorii privaţi de obligaţiuni ale Greciei să rostogolească datorii de până la 30 de miliarde de euro, parte a unui nou pachet de măsuri de urgenţă pentru Atena, despre care sursa citată afirmă că ar putea ajunge la 120 miliarde de euro. Detaliile implicării sectorului privat nu au fost încă definitivate.
Sursa Reuters a afirmat că Dexia, care are o expunere de 5,4 miliarde de euro pe obligaţiuni ale statului elen, a negociat cu banca centrală a Belgiei în privinţa unei posibile implicări într-o rostogolire a datoriilor, iar grupul ar fi dispus să participe, însă cu doar cu active de 4,2 miliarde de euro.
Reprezentanţii băncii centrale nu au fost disponibili, iar cei ai Dexia nu au dorit să comenteze.
Băncile centrale din Germania, Franţa şi Olanda au început discuţii cu instituţiile financiare privind o posibilă participare la un program de sprijin pentru Grecia, au declarat, miercuri, surse apropiate situaţiei pentru Reuters.
O sursă din guvernul italian a afirmat că băncile locale sunt dispuse să rostogolească obligaţiuni ale statului elen pe care le deţin, parte a unui program voluntar, asemănător Iniţiativei de la Viena din 2009, prin care băncile au convenit să-şi menţină expunerea faţă de ţări din Europa Centrală şi de Est în contextul crizei financiare.
Cotidianul spaniol El Pais a anunţat, joi, că ministrul Economiei, Elena Salgado, s-a întâlnit, miercuri, cu bancherii pentru a discuta o eventuală participare a acestora, chiar dacă sectorul financiar din Spania nu este un creditor major al Greciei.
Cele mai mari expuneri faţă de datoriile statului elen le au băncile din Franţa şi Germania.
Asigurătorul Ageas şi banca KBC sunt de asemenea în discuţii cu banca centrală din Belgia. Un purtător de cuvânt al Ageas a declarat că discuţiile sunt în fază iniţială şi nu poate face alte comentarii.
Ageas avea la finele primului trimestru o expunere de 1,83 miliarde de euro faţă de Grecia. Un reprezentant al KBC, care deţinea în martie obligaţiuni ale statului elen în valoare de 600 de milioane de euro, a declarat că grupul a fost contactat de banca centrală, iar discuţiile pe acest subiect vor avea loc joi sau vineri.
Potrivit cotidianului belgian De Tijd, discuţiile cu cele trei instituţii implică rostogolirea expunerii pe Grecia pentru cinci ani, la un cupon egal cu cel la care Grecia primeşte împrumuturi de urgenţă prin Fondul European de Stabilitate Financiară.
Fondul împrumută statele cu probleme la o rată de 5,8%, însă acesta a fost redusă pentru Grecia cu un punct procentual în martie.
Totuşi, orice rostogolire trebuie să fie voluntară, altfel riscă să fie clasificată de agenţiile de rating ca incapacitate de plată (default), sau cel puţin ca "eveniment de credit", care poate avea repercusiuni extinse pentru pieţele financiare din Europa şi restul lumii - situaţie pe care liderii Uniunii Europene sunt decişi să o evite.
Agenţia de rating Fitch a afirmat că până şi o rostogolire voluntară a datoriilor ar fi clasificată ca incapacitate de plată.
Asociaţian germană a băncilor BdB a anunţat, luni, că ar fi necesare stimulente suplimentare pentru a convinge sectorul privat, cu expunere faţă de statul elen, să participe într-un nou program financiar.
Totuşi, asociaţia germană a băncilor din sectorul public VOEB, care reprezintă instituţiile de credit regionale, a anunţat, săptămâna trecută că decizia de a implica deţinătorii privaţi de obligaţiuni, pe baze voluntare, este "calea potrivită".
Banca franceză Credit Agricole, printre cele mai expuse din Europa faţă de economia Greciei, a anunţat că va extinde maturităţile obligaţiunilor guvernului de la Atena.
Investitorii privaţi deţin, potrivit estimărilor, două treimi din obligaţiunile în valoare de 270 miliarde de euro ale Greciei, din care aproximativ 90 de miliarde de euro sunt în portofoliul companiilor de asigurări, fondurilor de pensii sau al altor investitori.
Grecia primeşte în prezent ajutor financiar extern printr-un pachet de împrumuturi convenit în mai anul trecut. Următoarea tranşă a acestor împrumuturi, de 12 miliarde de euro, ar trebui acordată în iulie, dacă Grecia adoptă un plan de măsuri de austeritate convenit cu Uniunea Europenă şi Fondul Monetar Internaţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO