- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grupul bancar Dexia: Piraţii financiari vor să forţeze falimentul statelor din zona euro
Şeful grupului franco-belgian Dexia, Pierre Mariani, a acuzat vineri speculatorii financiari de folosirea unor metode necinstite pentru a forţa un faliment pe obligaţiunile guvernamentale în zona euro, practică pe care a comparat-o cu pirateria din secolul al XVII-lea.
Grupul bancar Dexia: Piraţii financiari vor să forţeze falimentul statelor din zona euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Mariani a fost nevoit să ceară ajutorul guvernamental pentru Dexia, din cauza declinului puternic al portofoliilor de obligaţiuni guvernamentale deţinute. Bancherul a criticat speculatorii, în cadrul unui seminar organizat la Bruxelles, afirmând că aceştia cumpără asigurări împotriva riscului de faliment, după care încearcă să-l producă.
"Suntem într-o situaţie în care oameni cu intenţii necinstite cumpără aceste asigurări, iar pe la spate finanţează piraţi care le permit să obţină foarte mulţi bani. Mecanismul este asemănător cu cel interzis de Anglia în secolul XVII, care permitea unor persoane să subscrie la asigurarea unui vas comercial, chiar dacă nu erau coproprietari, după care plăteau piraţi să scufunde nava", a spus Mariani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Dexia depinde de împrumuturi pe termen scurt de la banca centrală până la finalizarea unui sistem de garanţii de către Franţa şi Belgia.
Confruntat cu pericolul falimentului, grupul franco-belgian a acceptat în octombrie naţionalizarea diviziei din Belgia. În acelaşi timp, Franţa, Belgia şi Luxemburg s-au angajat să asigure băncii garanţii în valoare de 90 de miliarde de euro, însă detaliile nu au fost încă stabilite.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO