Grupul BCR a obţinut cel mai mic profit trimestrial de la privatizare

Profitul net după impozitare şi plata intereselor minoritare al grupului BCR a scăzut la nouă luni cu 43,9%, la 699,5 milioane lei (166,1 milioane euro), ceea ce înseamnă că instituţia a obţinut în trimestrul al treilea cel mai mic profit de la privatizare, de 92,7 milioane lei (22 milioane euro).

Urmărește
32 afișări
Imaginea articolului Grupul BCR a obţinut cel mai mic profit trimestrial de la privatizare

Grupul BCR a obţinut cel mai mic profit trimestrial de la privatizare

În primul semestru, profitul net după impozitare şi plata intereselor minoritare al grupului BCR a scăzut cu 20,1%, la 606,8 milioane lei (144,2 milioane euro).

Activele grupului BCR au avansat în primele trei trimestre cu 2,5% comparativ cu finele anului trecut, la 70,8 miliarde de lei, se arată într-un comunicat al băncii transmis vineri agenţiei MEDIAFAX.

La jumătatea anului 2009, grupul a raportat active în valoare totală de 72,57 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o scădere de 2,4% în trimestrul al treilea.

Soldul creditelor şi avansurilor acordate clientelei de grup a urcat după primele nouă luni cu 6,1%, la 50,58 miliarde de lei, în timp ce sumele datorate clienţilor au avansat cu 7%, la 35,33 miliarde de lei.

Creanţele grupului asupra instituţiilor de credit au avansat de aproape patru ori comparativ cu sfârşitul anului trecut, de la 1,1 miliarde de lei la 4,27 miliarde de lei. Valoarea datoriilor grupului BCR faţă de alte instituţii de credit a urcat cu 1,1% după primele nouă luni, la 22,8 miliarde de lei.

Profitul după impozitare şi plata intereselor minoritare a scăzut în primele nouă luni în principal din cauza majorării cheltuielilor cu provizioanele şi scăderii venitului din comisioane, generată de reducerea consumului, precizează comunicatul.

Venitul operaţional obţinut de grup în primele nouă luni a crescut cu 12,5%, de la 3,1 miliarde lei (850,3 milioane de euro) la 3,49 miliarde lei (829,3 milioane de euro), în principal datorită majorării venitului net din dobânzi cu 24,2%, la 2,69 miliarde lei (638,7 milioane euro), evoluţie generată de avansul volumului creditelor şi de marjele solide din activitatea corporate, precum şi de creşterea puternică a creditării din primele trei trimestre ale lui 20089.

Totuşi, venitul din taxe şi comisioane a scăzut comparativ cu primele trei trimestre din 2008, pe fondul reducerii cheltuielilor de consum ale populaţiei, a strategiei de revizuire a preţurilor serviciilor bancare menite să încurajeze tranzacţiile fără numerar ale clienţilor, precum şi a îmbunătăţirii structurii conturilor clientelei.

Grupul BCR a redus uşor în primele nouă luni cheltuielile operaţionale, de la 1,3 miliarde lei (362,7 milioane euro) în perioada similară din 2008 la 1,27 miliarde lei (301,4 milioane euro), prin controlul constant al costurilor administrative şi cu personalul, afectate puternic de deprecierea leului din prima jumătate a anului 2009.

Astfel, rezultatul operaţional obţinut de grupul BCR a crescut în primele trei trimestre cu 24,9%, la 2,2 miliarde lei (528 milioane euro), datorită avansului venitului operaţional şi controlui îmbunătăţit al costurilor.

"Rezultatul operaţional continuă să aibă o evoluţie pozitivă, dar acest lucru nu este suficient pentru a contracara creşterea costului riscurilor, faţă de care avem o abordare prudentă, în contextul în care condiţiile economice rămân dificile", a declarat, în comunicat, preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

Conform aşteptărilor, cheltuiala netă cu provizioanele de risc pentru credite şi avansuri a continuat să crească faţă de primele trei trimestreale anului trecut, până la 1,48 miliarde lei (352,9 milioane euro), în condiţiile în care trimestrul al treilea a fost caracterizat de o creştere a acestor provizioane în bilanţ cu 37,6% faţă de sfârşitul anului 2008, reflectând pierderi efective aşteptate şi demonstrând un management al riscului adecvat mediului economic dificil.

Grupul BCR are o rată confortabilă de acoperire a creditelor neperformante prin garanţii şi provizioane, de aproximativ 120%.

Rata de adecvare a capitalului de rang unu şi doi se situa la sfârşitul lunii septembrie la aproximativ 11,6%, potrivit standardele româneşti de contabilitate, RAS, faţă de minimum 10% cerut de BNR, şi la circa 13%, potrivit IFRS consolidat.

Rezultatele financiare ale grupului BCR sunt consolidate, neauditate şi în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate, IFRS.

La nivel de bancă, BCR şi-a continuat dezvoltarea solidă şi durabilă a activităţii conform aşteptărilor, într-un mediu economic dificil.

Activele totale ale băncii au crescut cu 3% după primele nouă luni, la 66,4 miliarde lei (15,75 miliarde euro), în contextul în care volumul total al portofoliului de credite către clienţi (înainte de provizioane, IFRS) a ajuns la 45,9 miliarde lei (10,89 miliarde euro), în urcare cu 2% faţă de finele anului trecut şi cu 6,1% comparativ cu sfârşitul lunii septembrie 2008.

"În trimestrul al treilea creditarea clienţilor a continuat să fie condusă de segmentul corporate, conform aşteptărilor. Creditarea pe segmentul corporate a crescut cu 11,7% în acest an, pe fondul necesarului crescut de capital de lucru al companiilor. Portofoliul de împrumuturi de retail a scăzut uşor cu 6,3% de la începutul acestui an, ca urmare a declinului consumului şi a unui management al riscului mai strict. Creditele garantate, respectiv cele ipotecare şi de consum garantate, au continuat să avanseze moderat, dar acest avans a fost contrabalansat de scăderea împrumuturilor negarantate. O revenire mai puternică a creditării ipotecare este de aşteptat ca urmare a programului Prima Casă", se arată în comunicatul BCR.

Împrumuturile în lei reprezintă 43,8% din totalul creditelor băncii, peste media pieţei bancare, demonstrând o structură bine echilibrată.

Portofoliul de credite corporate are o pondere de 50,7% în totalul împrumuturilor acordate clienţilor, iar cele de retail, inclusiv microîntreprinderile, reprezintă 49,3%. În structura creditelor retail, 46% sunt garantate cu ipoteca, iar 54% sunt împrumuturi de consum negarantate.

Depozitele atrase de bancă de la clienţi au crescut de la începutul anului cu 7,1%, la 35,7 miliarde lei (8,46 miliarde euro), pe fondul avansului plasamentelor de pe segmentul corporate cu 11,7%, combinat cu o majorare moderată a depozitelor de retail, de 5,5%.

BCR a continuat în 2009 să-si extindă reţeaua de unităţi retail, şi a deschis cinci noi sucursale în trimestrul trei, ajungând la o reţea de 657 unităţi la sfârşitul lunii septembrie.

Totodată, instituţia a dezvoltat în continuare reţeaua de bancomate, instalând alte 93 noi aparate în trimestrul al treilea, ajungând astfel la 2.082 de bancomate. Reţeaua de POS-uri a BCR atins 16.571 unităţi la finele primelor nouă luni, prin instalarea a 977 dispozitive noi la comercianţi în trimestrul al treilea.

Instituţia este controlată în proporţie de 69,3% de grupul austriac Erste, iar societăţile de investiţii financiare deţin fiecare circa 6% din capital.

Grupul BCR include banca BCR, BCR Banca penrtu Locuinţe, BCR Administrare Fond de Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited şi BCR Chişinău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
www.businessmagazin.ro
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune