- Home
- Economic
- PRAGA, (03.04.2014, 18:47)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grupul CEZ este dispus să vândă integral parcul eolian deţinut în România
Grupul ceh CEZ este dispus să vândă integral parcul eolian deţinut în România, la Fântânele şi Cogealac, dacă va primi o ofertă bună pentru acesta, dar intenţionează să rămână pe piaţa din Bulgaria, a declarat directorul diviziei internaţionale, Tomas Pleskac.
Urmărește
748 afișări
Grupul CEZ este dispus să vândă integral parcul eolian deţinut în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Dacă va fi o ofertă bună", CEZ va fi dispus să vândă integral operaţiunile de generare a energiei eoliene din România, dar primeşte şi oferte pentru participaţii minoritare, a spus Pleskac, relatează Wall Street Journal.
Mai mulţi investitori internaţionali şi-au exprimat interesul pentru parcul Fântânele-Cogealac, a arătat Pleskac, fără să dezvăluie valoarea unei astfel de vânzări.
Oficialul CEZ a spus că în pofida dificultăţilor de colectare a sumelor din subvenţiile pentru energie regenerabilă, încasările din partea unor clienţi importanţi, precum căile ferate sau poşta, se îmbunătăţesc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
"Parcul eolian din România continuă să producă energie şi va oferi unui potenţial investitor un câştig foarte sigur", consideră Pleskac.
În aceste condiţii, a adăugat Pleskac, grupul CEZ nu este presat să vândă operaţiunile din România şi nu a fixat un termen pentru un acord în acest sens, discuţiile fiind în faze preliminare.
Directorul de afaceri corporatiste al CEZ România, Adrian Borotea, a declarat marţi că CEZ analizează vânzarea unei participaţii minoritare la parcul eolian din România, cel mai mare din Sud-Estul Europei.
"Este prematur de spus când va fi luată o decizie. În prezent, posibilitatea este analizată la nivel central, se investighează dacă este interes", a spus Borotea, citat de Reuters.
Intenţia grupului CEZ de a renunţa la un pachet minoritar din proiectele sale eoliene a fost publicată într-o prezentare pentru investitori realizată luna trecută.
Proiectele eoliene, care împreună au o capacitate de 600 MW, sunt controlate prin intermediul a două companii, Tomis Team, prin care este administrat parcul Fântânele de 347,5 MW, şi Ovidiu Development, care administrează parcul Cogealac de 252,2 MW. Ambele companii sunt controlate în proporţie de 100% de CEZ.
CEZ este cel mai puternic investitor în domeniul energiei regenerabile din România. Proiectul Fântânele-Cogealac este compus din 240 de turbine eoliene, iar anul trecut, în primul an complet de funcţionare, a generat 1,25 TWh de energie, acoperind 2,5% din consumul intern al României.
Veniturile obţinute de grupul ceh CEZ în România au crescut anul trecut cu 6%, de la 10,47 miliarde de coroane ceheşti în 2012 la 11,1 miliarde de coroane (427,3 milioane de euro), în timp ce profitul operaţional a scăzut cu 20%. Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a scăzut de la 5,1 miliarde de coroane în 2012 la 4,1 miliarde de coroane (158 milioane de euro) anul trecut.
Grupul CEZ intenţionează pe de altă parte să păstreze operaţiunile din Bulgaria, în pofida dificultăţilor cu care se confruntă.
CEZ riscă să piardă licenţa de operare în Bulgaria, iar compania sa de distribuţie operează în pierdere uşoară şi are probleme cu fluxul de capital, din cauză că operatorul de stat NEK nu rambursează CEZ şi altor distribuitori sumele datorate pentru subvenţiile energiei regenerabile.
CEZ a anunţat luna trecută că NEK datorează diviziilor companiei 35,4 milioane de leva (24,9 milioane de dolari), sumă care include şi dobânzile. Din acest motiv, CEZ a avut probleme cu plata salariilor angajaţiilor şi a datoriilor.
Grupul ceh doreşte negocierea unui acord în Bulgaria şi nu este interesat să recurgă la arbitraj internaţional, a spus Pleskac.
Operaţiunile internaţionale ale CEZ au o contribuţie de numai 15% la veniturile operaţionale ale grupului, cea mai mare parte a acestora fiind obţinute pe piaţa din Cehia.
Citește pe alephnews.ro: Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe