Analiştii EnAppSys au declarat că ascensiunea Suediei în fruntea clasamentului exportatorilor a avut mai mult de-a face cu trecerea Franţei de la exportator net la începutul anului la importator net, ceea ce a dus la o scădere dramatică a poziţiei sale globale.
De obicei, Franţa exportă mai multă energie decât importă, dar problemele structurale ale unităţilor sale nucleare au făcut ca exporturile să se înjumătăţească faţă de anul precedent, în timp ce exporturile Suediei s-au ridicat la 16 terawaţi oră (TWh), a precizat compania.
Suedia a exportat 7 TWh către Finlanda şi 4 TWh către Danemarca în prima jumătate a anului, reprezentând majoritatea fluxurilor de export ale acestora.
Germania a fost al doilea cel mai mare exportator net, cu 15,4 TWh, dublu faţă de nivelurile înregistrate la jumătatea anului 2021, deoarece producţia de energie electrică din această ţară a răspuns la cererea de import din Franţa, au arătat datele.
Autoritatea de reglementare a energiei nucleare din Franţa a prelungit luni derogările temporare care permit ca cinci centrale electrice să continue să deverseze apă fierbinte în râuri, în timp ce ţara se confruntă cu al patrulea val de căldură din această vară şi cu o criză energetică. Disponibilitatea nucleară în Franţa era miercuri la jumătate din capacitatea totală instalată.