- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grupul elen ATEbank vrea să vândă participaţia pe care o deţine la ATEbank România
Grupul ATEbank controlat de statul elen vrea să vândă participaţia majoritară pe care o deţine la ATEbank România, măsură care face parte dintr-un plan de restructurare necesar pentru respectarea reglementărilor Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat.
ATEbank controlează 74,12% din acţiunile ATE Bank România, un alt acţionar important fiind International Finance Corporation, membră a grupului Băncii Mondiale, cu 15% din capitalul social al băncii, în timp ce Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti UCECOM, cu sediul în Bucureşti, are 7,36% din acţiuni.
Totodată, grupul intenţionează să renunţe la participaţiile bancare deţinute la AIK Banka (Serbia) şi FBB (Grecia), se arată în planul de restructurare.
Majoritatea vânzărilor de active sunt programate pentru acest an, dar în cazuri deosebite trebuie realizate obligatoriu până la sfârşitul anului 2012.
Planul de restructurare, care include şi reducerea portofoliului de împrumuturi sau expunerea faţă de obligaţiuni guvernamentale sau emise de companii, vizează reducerea activelor cu 25,7% până în 2013, compartiv cu 32,8 miliarde de euro la sfârşitul anului 2009. Astfel, în 2013, ATEbank vizează active de 24,35 miliarde de euro.
Grupul vrea să obţină până în 2013 şi o reducere a cheltuielilor operaţionale cu 25%, raportat la 2009, prin diminuarea costurilor cu forţa de muncă şi alte economii.
Planul a fost aprobat de Comisia Europeană luni şi prevede, între alte măsuri, recapitalizarea băncii cu fonduri de stat de până la 1,14 miliarde de euro. Comisia a conchis că planul de restructurare propus de partea elenă în aprilie va permite revenirea ATEbank la viabilitate financiară pe termen lung.
ATEbank a primit capital de stat de 675 milioane de euro în 2009, în cadrul măsurilor de sprijin destinate instituţiilor financiare elene. Banca a beneficiat şi de garanţii de stat şi de împrumuturi sub formă de obligaţiuni.
În aprilie 2011, banca a anunţat o majorare de capital de 1,25 miliarde de euro, din care până la 1,14 miliarde euro vor fi furnizate de statul elen, iar minim 115 milioane de euro de către investitori.
ATEbank este al cincilea mare grup bancar din Grecia, cu active de circa 30 de miliarde de euro la sfârşitul anului trecut şi o cotă de piaţă de aproximativ 6% în funcţie de active. Statul elen controlează 77% din acţiunile ATEbank.
Banca elenă s-a numărat printre cele şapte instituţii financiare, dintr-un total de 91, care nu au trecut testele de stres derulate în iulie anul trecut în 20 de state ale Uniunii Europene. ATEbank a fost singura dintre cele 16 instituţii financiare analizate care au operaţiuni în România şi au picat testul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:03
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Drone ucrainene distrug un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov, potrivit SBU / Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic
-
astăzi, 17:47
Hamas acuză Israelul de impunerea unor noi condiţii în negocierile pentru un armistiţiu