- Home
- Economic
- OSLO, (25.02.2014, 18:54)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grupul norvegian Kongsberg, acuzat de corupţie pentru contracte obţinute în România în 1999-2008
Procuratura din Norvegia acuză grupul Kongsberg de corupţie, în legătură cu livrările de echipamente de comunicaţii efectuate în România în perioada 1999-2008, a anunţat marţi grupul norvegian.
Urmărește
791 afișări
Grupul norvegian Kongsberg, acuzat de corupţie pentru contracte obţinute în România în 1999-2008
Autoritatea Naţională Norvegiană pentru Investigarea şi Inculparea Delictelor Economice şi de Mediu (OKOKRIM) a informat marţi Kongsberg în legătură cu acuzaţiile care i se aduc.
Kongsberg va colabora îndeaproape cu OKOKRIM şi alte autorităţi relevante pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de acuzaţii, se arată într-un comunicat al companiei.
Grupul precizează că are toleranţă zero faţă de corupţia din rândul angajaţilor, consultanţilor şi asociaţilor de afaceri şi, în calitate de companie cu activităţi internaţionale considerabile, dispune de un program anticorupţie şi de standarde etice înalte, integrate de operaţiunile pe care le desfăşoară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
OKOKRIM a confirmat ancheta, care are drept scop strângerea de informaţii care să confirme sau să elimine suspiciunile, după anunţul făcut de Kongsberg. Instituţia precizează într-un comunicat că în interesul investigaţiei nu va face alte comentarii, în acest stadiu.
Începând din 1999, grupul Kongsberg a încheiat mai multe contracte cu ministere din România, constând în livrarea de sisteme de comunicaţii pentru poliţie şi autorităţile vamale, precum şi sisteme de comunicaţie codificate destinate Ministerului Afacerilor Externe şi misiunilor diplomatice.
În septembrie 2006, compania Kongsberg Defence Communications, divizie a grupului Kongsberg, a anunţat că a încheiat un contract de 200 de milioane de coroane (24 milioane euro) pentru livrarea de sisteme de comunicaţii în România, fără a dezvălui numele clientului. Livrarea sistemului era programată pentru anul 2007.
Kongsberg Defence fusese selectată în iulie 2006 să dezvolte reţeaua de informaţii şi comunicaţii a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), valoarea proiectului fiind de 24,59 milioane euro.
Tot atunci, subsidiara din Israel a grupului american Motorola a fost selectată să modernizeze sistemul naţional de amprentare din structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), valoarea cumulată a proiectelor atribuite Motorola şi Kongsberg ridicându-se la 33,2 milioane de euro.
Kongsberg Defence Communications anunţa în iulie 2004 că a câştigat un contract de 140 milioane coroane (circa 16,6 milioane euro) pentru un sistem de comunicaţii în România, dar nu a precizat numele clientului.
Un alt contract pe o perioadă de un an, încheiat în septembrie 2003, viza modernizarea şi extinderea unui sistem de comunicaţii. Valoarea proiectului a fost de 300 milioane de coroane (35,6 milioane euro).
Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale de la acea dată, generalul Tudor Tănase, preciza în septembrie 2003, pentru MEDIAFAX, că STS semnase, în iarnă, un contract cu Kongsberg, pentru modernizarea sistemelor, iar anunţul companiei a vizat, probabil, intrarea în vigoare a contractului.
În iulie 2003, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că urmează să instaleze un sistem secretizat de comunicaţii între centrala şi ambasade, în baza unui contract de 13,6 milioane de dolari. Purtătorul de cuvînt de atunci al MAE, Cosmin Dobran, a confirmat, pentru MEDIAFAX, că un sistem achiziţionat în 2002 de la firma norvegiană Kongsberg Defence Communications (KDC) va fi instalat în următoarele luni.
KDC şi MAE au încheiat, în august 2002, un contract de 120 de milioane de coroane norvegiene (16,6 milioane dolari), pentru echipamente de comunicaţii "criptate", potrivit companiei. KDC estima că va finaliza aplicarea contractului pînă la finele anului 2003.
Tot în 2002, grupul Kongsberg anunţa că a încheiat acorduri cu autorităţile române în valoare de peste 800 de milioane de coroane (95 de milioane de euro), în perioada 1999-2002.
KDC a mai încheiat, în anul 2001, un contract de 278 milioane coroane (31,3 milioane dolari) cu Ministerul român de Interne, pentru un sistem de comunicaţii pentru poliţie şi serviciile de frontieră. Testele finale erau prevăzute pentru anul 2003.
Grupul Kongsberg include Kongsberg Maritime, Kongsberg Defense Systems, Kongsberg Protech Systems şi Kongsberg Oil&Gas Technologies.
Kongsberg Defense Systems este principalul furnizor de echipamente de apărare din Norvegia, furnizând în special rachete, sisteme de comandă şi control al armamentului şi echipamente de comunicaţii.
OKOKRIM este autoritatea de investigare şi inculpare a delictelor economice şi de mediu din Norvegia, principala sursă de specialişti pentru poliţie şi procuratură, în activităţile de combatere a activităţilor ilegale. Istituţia a fost înfiinţată în 1989, având atât rolul unei agenţii de poliţie specializată cât şi de birou de procuratură, cu autoritate naţională.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:15
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
-
astăzi, 09:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE