Grupul ungar OTP ar putea intra în competiţie cu Sberbank pentru achiziţia Volksbank International

Grupul ungar OTP este interesat să cumpere pachetul majoritar de acţiuni la Volksbank International, divizia din Europa de Est a grupului austriac Volksbank, pentru care ar putea intra în competiţie cu Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, potrivit Kommersant, citat de cotidianul Portfolio.

Urmărește
7 afișări

Până în prezent singurul ofertant a fost Sberbank, notează cotidianul rus Kommersant. Sberbank negociază de mai mult timp achiziţia Volksbank International, controlată de grupul austriac Volksbank, cu o participaţie de 51%, în timp ce Bank Populaire Caisse d,Epargne (Franţa) şi DZ/WGZ Bank (Germania) au pachete de acţiuni de 24,5%.

Atât OTP Bank cât şi Volksbank International au operatiuni pe piaţa din România.

Potrivit relatărilor din presă, Sberbank oferă circa 700 de milioane de euro pentru Volksbank International, fără divizia din România, însă preţul ar putea să crească dacă intră în competiţie şi OTP.

Strategia OTP vizează extinderea în mai multe state din regiune, în special în România.

Grupul a negociat preluarea RBS Bank România, dar a anunţat miercuri că tranzacţia nu sva fi concretizată, deoarece preţul cerut de către intituţia de credit britanică este prea mare.

Potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Reuters, Sberbank este aproape de un acord privind achiziţia Volksbank International pentru 500-700 de milioane de euro, iar tranzacţia exclude operaţiunile din România. Sberbank şi Volksbank şi-au redus divergenţele privind preţul Volksbank International şi ar putea ajunge la o înţelegere înainte de jumătatea lunii iulie, au spus sursele în urmă cu câteva zile.

Grupul austriac a scos la vânzare Volksbank International şi divizia de leasing în decembrie, parte a unui proces de restructurare. Directorul Sberbank, German Gref, a mers în iunie la Viena pentru a prezenta o ofertă de preluare a diviziei bancare din Europa de Est.

Volksbank, care a revenit pe profit în 2010, odată cu scăderea provizioanelor la mai puţin de jumătate, este în proces de a restitui capital de un miliard de euro primit de la statul austriac în timpul crizei financiare. Băncile regionale care controlează grupul au convenit să contribuie cu 300 de milioane de euro pentru plata unei tranşe scadente în acest an. Volksbank a anunţat că vânzarea de active îi va permite plata unor tranşe de 300 de milioane de euro în 2014 şi de 400 de milioane de euro în 2018.

Banca, a patra ca mărime în Austria, contează pe vânzarea de active pentru îmbunătăţirea ratei de adecvare a capitalului, dar timpul rămas până la publicarea testelor de stres europene este redus. Volksbank se află, de asemenea, în negocieri pentru a vinde o participaţie de 6% la grupul bancar Raiffeisen Zentralbank (RZB) către ceilalţi acţionari RZB.

Volksbank International controlează zece bănci din nouă ţări în Europa Centrală şi de Est, respectiv Slovacia, Cehia, Ungaria, Croaţia, România, Slovenia, Serbia, Ucraina şi Bosnia-Herţegovina.

Divizia din România are cea mai mare pondere în portofoliul de active al Volksbank International, cu 4,7 miliarde de euro la sfârşitul lunii martie, urmată de Cehia (2 miliarde de euro), Ungaria (2 miliarde de euro) şi Slovacia (1,4 miliarde de euro). Volksbank International a avut anul trecut o pierdere de 31,4 milioane de euro în România, însă se aşteaptă să revină pe profit în acest an.

Cotidianul rus Vedomosti a anunţat, în aprilie, că Sberbank se află în faza finală a negocierilor pentru achiziţia a 51% din acţiunile VBI.

Surse bancare au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, că Sberbank vrea să preia toate activele VBI din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia Volksbank România, cea mai mare subsidiară a grupului austriac, pentru a evita consolidarea afacerilor din UE în România.

OTP Bank România a înregistrat un profit de 148 milioane de forinţi în primul trimestru (552.000 euro), după ce a încheiat primele trei luni ale anului trecut pe zero, îmbunătăţirea rezultatului fiind atribuită reducerii costurilor de risc. Banca are o reţea de 100 de unităţi şi aproape 1.000 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici