- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grupurile de firme româneşti totalizau 4.696 în 2009,cele de multinaţionale erau de 3 ori mai multe
Numărul grupurilor de firme româneşti era în 2009 de 4.696, în timp ce cele de multinaţionale erau de peste trei ori mai multe, respectiv 15.258, din care majoritatea controlate din străinătate, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Din totalul grupurilor de firme multinaţionale, 33 sunt controlate din România, iar 15.225 din străinătate. În categoria grupurilor multinaţionale au fost incluse şi persoanele fizice străine, care controlează cel puţin două întreprinderi din România.
În anul 2009, 24% din grupurile de întreprinderi identificate în România erau locale, iar 89% dintre acestea aveau două sau trei societăţi.
Totodată, cel mai mare procent de grupuri de firme au ca activitate comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (21%), industria prelucrătoare (18%) şi construcţii (14%).
În ceea ce priveşte grupurile româneşti, cele mai multe activează în comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (23%), industria prelucratoare (18%) şi în construcţii (13%).
În funcţie de ponderea numărului de salariaţi, majoritatea subgrupurilor de firme din România sunt controlate din Germania, Franţa sau Austria.
Rezultatele anului 2009 arată că pe primul loc, în funcţie de ponderea numărului de salariaţi, se află subgrupurile controlate de persoane juridice sau persoane fizice situate în Germania (17%), pe locul doi sunt cele controlate din Franţa (11%), în timp ce 9% din subgrupurile de întreprinderi sunt controlate din Austria.
Subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în industria prelucratoare (8%), în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (5%) şi în secţiunea informaţii şi comunicaţii (2%).
Subgrupurile de întreprinderi controlate din Franţa domină în industria prelucrătoare (5%), în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (2%) şi în secţiunea intermedieri financiare şi asigurări (1%).
În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Austria, 3% se regăsesc în industria extractivă, 3% în secţiunea intermedieri financiare şi asigurări şi 2% în industria prelucrătoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:15
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
-
astăzi, 09:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE