Grupurile energetice au închis trei sferturi din operaţiunile de producţie de ţiţei din Golful Mexic

Companiile energetice au închis, sâmbătă, trei sferturi din producţia de petrol din Golful Mexic, pregătindu-se pentru cel mai grav uragan care afectează regiunea din 2005, iar rafinăriile de pe coastă au început să-şi oprească operaţiunile înainte de posibilele inundaţii.

Urmărește
43 afișări
Imaginea articolului Grupurile energetice au închis trei sferturi din operaţiunile de producţie de ţiţei din Golful Mexic

Grupurile energetice au închis trei sferturi din operaţiunile de producţie de ţiţei din Golful Mexic (Imagine: Mediafax/AFP)

Potrivit datelor U.S. Minerals Management Service, 76,8% din producţia de ţiţei a Golfului Mexic şi 37% din producţia de gaze naturale a fost oprită.

Golful Mexic furnizează un sfert din producţia de petrol a SUA, cel mai mare consumator energetic din lume, dar şi 15% din producţia de gaze naturale.

Grupul Shell, cel mai mare producător din regiune cu 370.000 de barili de echivalent ţiţei zilnic, a închis sâmbătă toate unităţile de extragere de petrol şi gaze din afara coastei.

De asemenea, BP a oprit unităţile de producţie din Golful Mexic, în timp ce grupul Exxon Mobil a închis producţia de 5.000 de barili de petrol pe zi şi de 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

Gustav a intrat, sâmbătă, în Golful Mexic, după ce a trecut de regiunea de vest a Cubei drept un uragan de caterogia 4, a doua treaptă de intensitate din scara formată din cinci calificative Saffir-Simpson.

Uraganul şi-a redus din intensitate duminică, fiind de categoria 3, condus de un vânt de 201 kilometri pe oră, potrivit datelor Centrului Naţional pentru Uragane din SUA.

Totuşi, estimările arată că uraganul va reveni la categoria 4 până luni, când va atinge coasta Golfului Mexic, întrucât va trece prin apele calde din zona Golfului.

Previziunile arată că Gustav va avea o forţă similară uraganului Katrina din anul 2005.

Dacă furtuna tropicală Hanna, aflată în prezent în Atlantic, va urma traiectoria lui Gustav prin zonele de producţie din afara coastei, preţurile petrolului ar putea creşte.

Gustav ar putea adăuga 10 dolari pe baril la cotaţia petrolului, consideră analistul Planalytics Paul Corby.

Preţul petrolului destinat pieţei american a scăzut de la nivelul record de 147,27 dolari pe baril, atins în luna iulie, la 115,46 dolari pe baril la închiderea şedinţei de vineri.

New York Mercantile Exchange a decis să devanseze ora de începere a tranzacţiilor electronice cu contracte futures pe energie la 2:30 p.m. EDT (18:30 GMT) de la 6 p.m. EDT (22:00 GMT).

Companiile energetice deţin 4.000 de platforme de producţie în Golful Mexic.

Uraganele Katrina şi Rita au distrus 124 de platforme din apropierea coastei, întrerupând circa 30% din capacitatea de rafinare a SUA şi aproape un sfert din producţia de petrol din Golful Mexic pentru nouă luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici