Guvernatorul băncii centrale a Israelului, Stanley Fischer, candidează la şefia FMI

Guvernatorul băncii centrale a Israelului, Stalney Fischer, fost director general adjunct al Fondului Monetar Internaţional, şi-a anunţat sâmbătă candidatura la şefia FMI, post rămas vacant după demisia lui Dominique Strauss-Kahn.

Urmărește
519 afișări
Imaginea articolului Guvernatorul băncii centrale a Israelului, Stanley Fischer, candidează la şefia FMI

Guvernatorul băncii centrale a Israelului, Stanley Fischer, candidează la şefia FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Între timp, ministrul francez al Finanţelor, Christine Lagarde, considerat favorit la ocuparea funcţiei, şi-a continuat turneul internaţional de promovare a candidaturii, declarând în Arabia Saudită că rezolvarea problemelor legate de datoriile de stat ar fi o prioritate a FMI sub conducerea sa.

Fischer, primul adjunct al directorului general al FMI în perioada 1994-2001, a fost descris de fostul secretar general al Trezoreriei Statelor Unite Robert Rubin drept un "erou necunoscut" al crizelor financiare mondiale ale anilor '90.

În cursa pentru şefia FMI se mai află şi guvernatorul băncii centrale a Mexicului, Agustin Carstens, care efectuează propriul turneu internaţional în căutare de sprijin.

Fischer a declarat anterior că postul de director general al FMI este una dintre cele mai căutate funcţii din sistemul financiar internaţional, dar nu şi-a anunţat până sâmbătă intenţia de a candida.

"A apărut o oportunitate extraordinară şi neplanificată, care probabil nu se va mai manifesta niciodată, de a concura pentru şefia FMI, pe care, după multă deliberare, am decis că doresc să o obţin", a declarat Fischer într-un comunicat de presă.

Ministrul israelian al Finanţelor Yuval Steinitz, reprezentantul Israelului la FMI, a declarat că va susţine şi ajuta candidatura lui Fischer, care a ocupat şi rolul de economist-şef al Băncii Mondiale.

Pentru a-l desemna pe Fischer (67 de ani) drept succesor, FMI ar trebui să facă o excepţie de la regula că niciun candidat nu poate avea mai mult de 65 de ani, iar directorul general al Fondului nu trebuie să aibă peste 70 de ani.

Fischer, de asemenea fost vicepreşedinte al Citigroup, s-a născut în Zambia, dar deţine cetăţenie israeliană, fapt care ar putea fi o problemă pentru statele arabe. Popularitatea lui Fischer ar putea fi scăzută şi în Asia, unde numele său este asociat cu unele dintre cele mai dure măsuri impuse de FMI pentru soluţionarea crizelor financiare de la finele anilor '90. El are de asemenea cetăţenie americană, ceea ce poate fi un obstacol deoarece SUA deţine în mod tradiţional preşedinţia Băncii Mondiale, în timp ce FMI a fost condus întotdeauna de un european.

Economistul Nouriel Roubini a declarat că Fischer ar fi "un excelent director general al FMI", dar nu o va putea întrece pe Lagarde, care se bucură de mai multă susţinere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici