Guvernatorul BNR nu a participat la audierea programată la Comisia economică a Senatului

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, nu a participat, marţi, la audierea de la Comisia economice, industrii şi servicii a Senatului, al cărui preşedinte este senatorul ALDE Daniel Zamfir.

Urmărește
109 afișări
Imaginea articolului Guvernatorul BNR nu a participat la audierea programată la Comisia economică a Senatului

Guvernatorul BNR nu a participat la audierea programată la Comisia economică a Senatului

Cu toate acestea, oficialul Băncii centrale a României le-a trimis membrilor comisiei o scrisoare prin care şi-a motivat gestul. Senatorul ALDE s-a arătat nemulţumit că această scrisoare i-a ajuns pe email, cu doar zece minute înainte de ora programată.

În aceste condiţii, Zamfir a precizat că a solicitat o nouă audiere a întregului Consiliul de Administraţie al BNR, la începutul sesiunii parlamentare care începe în februarie.

În plus, senatorul ALDE a confirmat că nu există nicio sancţiune pentru Guvernatorul BNR şi membrii CA al BNR, dacă nu participă la aceste audieri.

De asemenea, la şedinţă au participat şi reprezentanţi ai Băncii centrale, dar senatul ALDE a refuzat să le dea cuvântul, susţintând că, în cadrul acestei Comisii dialogul are loc „de la un anumit nivel”.

Daniel Zamfir l-a convocat pe Isărescu după ce a citit următorul articol în Ziarul Financiar, publicat vineri, 14 decembrie: „Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef al ZF. Premieră: BNR afirmă că, prin strategiile lor, marile bănci menţin deliberat România în stare de subdezvoltare financiară”. Articolul poate fi citit aici: https://www.zf.ro/eveniment/opinie-sorin-paslaru-redactor-sef-al-zf-premiera-bnr-afirma-ca-prin-strategiile-lor-marile-banci-mentin-deliberat-romania-in-stare-de-subdezvoltare-financiara-17785393?fbclid=IwAR2DQvkH97UYLfXYCtxLOSyKBRhfjg6vQb0DLk1WSbI0elqT9sdwMS_MvN8 .

În plus, după publicarea acestui articol, senatorul ALDE a publicat trei postări pe pagina sa de Facebook, în cursul zilei de vineri şi sâmbătă, în care face referire la acest subiect.

Drept urmare a acestor postări, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, i-a recomandat, duminică, într-o declaraţie de presă, senatorului ALDE să consulte un document oficial, care a fost deja transmis Parlamentului, pentru că altfel riscă să prezinte, din nou, concluzii greşite.

Pe ordinea de zi a Comisiei economice a Senatului era programată, marţi, la ora 13:00: audierea Băncii Naţionale a României, domnul Guvernator Mugur Isărescu, referitor la unele aspecte din Raportul asupra stabilităţii financiare nr. 2 din anul 2018, în cuprinsul căruia este inclusă „Tema specială. Eficienţa operaţională a sectorului bancar şi nivelul intermedierii”, prin care se evidenţiază o critică adusă strategiilor pe termen mediu ale principalelor 8 bănci din România. Drept invitaţi la această întâlnire este menţionat „Banca Naţională a României, domnul Guvernator, Mugur Isărescu”.

La finele anului trecut, primele opt bănci din România în funcţie de active cumulau o cotă de aproape 80% din piaţă bancară, în funcţie de active, acestea fiind clasate în următoarea ordine:

Banca Comercială Română, care avea active în valoare de 67,73 miliarde de lei, reprezentând o cotă de piaţă de 15,83%

Banca Transilvania – 59,31 miliarde de lei, 13,87%

BRD–Groupe Société Générale – 53,49 miliarde de lei, 12,5%

UniCredit Bank – 37,54 miliarde de lei, 8,78%

Raiffeisen Bank – 36,08 miliarde de lei, 8,44%

ING Bank N.V., Amsterdam – 33,65 miliarde de lei, 7,87%

CEC Bank – 31,68 miliarde de lei, 7,41%

Alpha Bank – 15,63 miliarde de lei, 3,66%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici