Guvernele din Europa de Est trebuie să sprijine mai mult economiile

Guvernele din Europa de Est trebuie să sprijine mai mult economiile pentru a limita creşterea numărului de falimente şi de incapacităţi de rambursare a împrumuturilor, factori care subminează dezvoltarea, în condiţiile în care creditarea dă semne slabe de revenire, subliniază o analiză Reuters.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Guvernele din Europa de Est trebuie să sprijine mai mult economiile

Guvernele din Europa de Est trebuie să sprijine mai mult economiile (Imagine: Mediafax Foto)

În statele din Europa de Est, precum Ungaria şi Cehia, furnizorii locali sunt principalele motoare de dezvoltare, având în vedere că industria este dominată de exportatori străini.

Conservatorismul băncilor din regiune, politică apărută anul trecut, când intrările de capital străin ieftin au încetat, a mărit gradul de expunere al afacerilor mici şi mijlocii, în dezvoltare după căderea comunismului, la reducerea comenzilor.

Până în prezent, Polonia este singurul stat din regiune care a reuşit să evite recesiunea. Rata falimentelor pare semnificativ mai mică scăzută aici decât în Ungaria, unde economia s-ar putea contracta cu 6,7% în acest an, revenind pe creştere abia în 2011.

"Cea mai dificlă perioadă pentru companiile mici şi mijlocii urmează să vină. Următoarele două trimestre vor fi cruciale pentru supravieţuirea acestora", a declarat vicepreşedintele Confederaţiei ungare a Angajatorilor şi Industriaşilor, Ferenc Rolek.

Analiştii din diverse sectoare consideră că oamenii de afaceri din Ungaria şi Cehia sunt forţaţi să reducă personalul şi să amâne investiţiile. Totodată, multe companii ar putea da faliment în curând, victime ale pieţelor slabe, lipsei de finanţare şi de lichidităţi.

Deşi sunt suficient capitalizate, băncile consideră că întreprinderile mici şi mijlocii sunt riscante. Mai mult, instituţiile de credit au încetat, practic, să acorde împrumuturi clienţilor noi, subliniază Reuters.

"Băncile se tem că falimentele se vor răspândi dacă problemele economice continuă. Creditarea destinată companiilor este în declin în Polonia, Cehia şi Ungaria. Băncile înăspresc condiţiile de creditare, iar companiile nu mai apelează la bănci atât de mult cum obişnuiau s-o facă", a precizat analistul ceh al Wood & Co Peter Vidlicka.

Companiile mici şi mijlocii din cele trei state asigură între 60% şi 70% din totalul locurilor de muncă şi peste jumătate din producţie sau venituri din taxe, ceea ce le face esenţiale pentru creşterea economiilor după trecerea crizei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici