- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.09.2023, 14:24)
- Iulian Tenchiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernele Europei au nevoie de tot mai mulţi bani şi se îndreaptă direct către cetăţeni
Guvernele Europei au nevoie de tot mai mulţi bani şi se îndreaptă direct către cetăţeni pentru a-şi susţine cheltuielile. Miza este de zeci de miliarde de euro.
Urmărește
679 afișări
Guvernele europene apelează din ce în ce mai des la cetăţenii lor pentru a-şi finanţa cheltuielile, într-o campanie care vizează micii investitori şi al cărei scop este să pună presiune pe marile bănci pentru a majora dobânzile pe care le plătesc deponenţilor, scrie Financial Times, citat de Business Magazin.
Italia, Belgia şi Portugalia au emis obligaţiuni în valoare de aproximativ 60 de miliarde de euro direct către gospodării până acum în acest an, faţă de 26 de miliarde de euro anul trecut, în condiţiile în cei care economisesc bani se îndreaptă către randamentele mai mari oferite de guverne.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Italia va reveni pe piaţă în octombrie cu o a doua vânzare a obligaţiunilor sale „BTP Valore”, destinate segmentului de retail. Obligaţiunea, care a fost lansată pentru prima dată în luna iunie a acestui an şi care oferă o primă dacă este păstrată până la scadenţă, a strâns o sumă record de 18 miliarde de euro pentru o datorie destinată investitorilor de retail.
Analiştii notează că un alt avantaj al emisiunilor de obligaţiuni de stat pentru cetăţeni este acela că oferă un loc sigur pentru a plasa economiile, deoarece, spre deosebire de băncile mari, nu există o limită de asigurare pentru depozite. De asemenea, se elimină intermediarii, deoarece unele bănci iau economiile şi investesc veniturile în obligaţiuni de stat.
Frank Gill, analist pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa la S&P Global Ratings, a declarat că se aşteaptă ca ţările europene să îşi intensifice emisiunile de obligaţiuni destinate investitorilor de retail. Acest lucru are în mare parte rolul de a umple golul lăsat de Banca Centrală Europeană, care a încetat cea mai mare parte a achiziţiilor de obligaţiuni, dar şi de a împinge creditorii comerciali să ofere rate mai mari la depozite.
„Băncile comerciale au fost în mod clar foarte reticente în a transfera ratele de politică monetară mai mari către deponenţi şi se bazează pe faptul că clienţii se complac în a nu-şi muta banii. Dar mă aştept ca băncile comerciale să înceapă să riposteze în curând prin lansarea de noi produse legate de randamentele obligaţiunilor pe termen lung” a declarant Gill.
Pe lângă randamentele mai mari decât cele ale băncilor importante, guvernele oferă, de asemenea, stimulente fiscale pentru cetăţenii care le cumpără datoria. Obligaţiunile de stat ale Italiei şi Belgiei sunt impozitate la aproximativ jumătate din rata altor produse de economisire şi de investiţii. Obligaţiunile Greciei au fost emise fără taxe.
„Este o victorie evidentă în ceea ce priveşte auto-finanţarea. Totodată, această strategie vine şi cu un câştig politic, pentru că forţezi băncile să vină cu rate mai mari pentru cei ce economisesc. Toată lumea are de câştigat”, a declarant Richard McGuire, şef al strategiei privind ratele din cadrul Rabobank.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe