- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernele UE au ajuns la un acord de principiu pentru interzicerea importurilor de petrol din Iran
Guvernele din Uniunea Europeană au ajuns la un acord preliminar pentru interzicerea importurilor de petrol din Iran, dar nu au hotărât când va fi pus în practică embargoul, iar informaţia furnizată de diplomaţi ai UE a dus la creşterea cotaţiilor petrolului şi aurului.
Guvernele UE au ajuns la un acord de principiu pentru interzicerea importurilor de petrol din Iran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acordul a avut loc în urma discuţiilor de la sfârşitul lui decembrie dintre delegaţii ţărilor UE, iar obiecţiile, venite în special din partea Greciei, au fost retrase, au spus diplomaţii.
"Au fost făcute numeroase progrese. Principiul de a introduce un embargou asupra importurilor de petrol din Iran a fost convenit", a spus una dintre surse.
Embargoul european va face parte dintr-o acţiune occidentală concertată menită să preseze Teheranul să abandoneze programul său nuclear.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
Multe guverne sunt îngrijorate că Iranul produce armament nuclear, fapt respins de autorităţile iraniene.
Statele Unite au impus de la 1 ianuarie noi sancţiuni, prin care exclud din sistemul financiar american băncile care colaborează cu banca centrală din Iran, blocând astfel principala sursă de plăţi pentru petrolul iranian.
Diplomaţii europeni au adăugat că se discută şi interzicerea exporturilor de echipamente petroliere către Iran şi noi măsuri împotriva livrărilor de petrol.
Ei au precizat că se discută încă dacă embargoul asupra importurilor de petrol iranian să fie aplicat imediat după aprobare sau după câteva luni.
Unele ţări eurpene sunt îngrijorate în legătură cu impactul economic al acestui embargou, într-o perioadă în care Europa se luptă cu problema datoriilor suverane.
Iranul furnizează statelor din UE circa 450.000 de barili de petrol pe zi, Uniunea fiind a doua mare piaţă pentru petrolul iranian după China.
Comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat că dacă importurile de petrol iranian vor fi interzise, Uniunea se va putea aproviziona din altă parte, în special din Arabia Saudită.
Tensiunile dintre Occident şi Iran, al doilea mare producător de ţiţei din OPEC, au urcat deja cotaţia petrolului.
Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, era tranzacţionat la ora 16:14 GMT în creştere cu 92 de cenţi, după un maxim al şedinţei de 113,97 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins după 14 noiembrie.
Cotaţia petrolului destinat pieţei americane este în scădere cu 10 cenţi, la 102,86 dolari pe baril, sub un vârf al şedinţei de 103,74 dolari pe baril.
Preţul aurului se îndreaptă spre cea mai mare creştere pe parcursul a două zile din ultimele două luni şi jumătate.
La ora 15:27 GMT, aurul spot era tranzacţionat la Londra în urcare cu 0,4%, la 1.607,89 dolari uncia, după ce a avansat iniţial cu 0,7%, la un maxim al zilei de 1.614,10 dolari uncia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est