Guvernul a adoptat Programul Naţional de Reformă pentru perioada 2011-2013

Guvernul a adoptat Programul Naţional de Reformă pentru perioada 2011-2013, document care reprezintă instrumentul de transpunere, la nivel naţional, a obiectivelor Strategiei Europa 2020 şi cuprinde măsurile privind creşterea economică şi forţa de muncă, a anunţat şeful DAE, ministrul Bogdan Mănoiu.

Urmărește
495 afișări
Imaginea articolului Guvernul a adoptat Programul Naţional de Reformă pentru perioada 2011-2013

Guvernul a adoptat Programul Naţional de Reformă pentru perioada 2011-2013 (Imagine: Catalin Lutu/Mediafax Foto)

"Programul Naţional de Reformă cuprinde, practic, ansamblul măsurilor şi acţiunilor ce urmează a fi întreprinse la nivel naţional pentru atingerea obiectivelor în materie de creştere economică şi ocuparea forţei de muncă. În plus, angajamentele incluse în Pactul Euro Plus vizează o serie de acţiuni strategice pe termen scurt destinate creşterii competitivităţii şi atingerii convergenţei economice în Uniunea Europeană", a declarat şeful Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), ministrul Bogdan Mănoiu.

El a amintit că, în urma calendarului agreat la nivel european cu privire la Strategia Europa 2020, Guvernul a elaborat, în luna noiembrie 2010, o versiune preliminară a Programului Naţional de Reformă, în cadrul căreia au fost fixate ţinte naţionale concrete pentru toate domeniile majore ale acestei strategii, respectiv ocuparea forţei de muncă, cercetare-dezvoltare-inovare, energie şi schimbări climatice, educaţie, combaterea sărăciei şi promovarea incluziunii sociale. Pentru fixarea ţintelor naţionale au fost avute în vedere circumstanţele naţionale specifice, precum şi perspectivele economiei româneşti.

Şeful DAE a arătat că, în contextul Semestrului European, între cele două instrumente de aplicare a Pactului pentru Stabilitate şi Creştere şi, respectiv, Europa 2020 există o strânsă corelare, având în vedere faptul că măsurile de politică fiscal-bugetară incluse în Programul de Convergenţă asigură premisa pentru implementarea reformelor structurale cuprinse în Programul Naţional de Reformă (PNR).

Direcţiile de acţiune şi măsurile prioritare din Program, schiţate în perioada septembrie-noiembrie 2010, au fost definitivate în prima parte a acestui an, ca urmare a colaborării cu instituţiile administraţiei publice centrale implicate în elaborarea documentului şi a derulării unui proces de consultare publică cu părţile interesate (patronate, sindicate, ONG-uri). În acest sens, DAE a organizat, în parteneriat cu Parlamentul-Comisia pentru Afaceri Europene, o serie de conferinţe naţionale, precum şi mese rotunde pe principalele tematici ale Strategiei Europa 2020.

"Versiunea finală a Programului Naţional de Reformă 2011-2013 ia în considerare principalele recomandări formulate de către Comisia Europeană ca urmare a evaluării proiectului PNR transmis de România în cursul lunii noiembrie 2010, a discuţiilor bilaterale purtate cu aceasta la 15 februarie, respectiv 11 martie 2011, precum şi a Analizei Anuale a Creşterii, publicată de Comisia Europeană în luna ianuarie 2011. De asemenea, PNR asigură coerenţa cu principalele acţiuni prioritare pentru punerea în aplicare a angajamentelor asumate de România în cadrul noului Acord de tip preventiv încheiat cu UE şi FMI, respectiv în cadrul Pactului Euro Plus:, a mai arătat ministrul Bogdan Mănoiu.

Guvernul va transmite Comisiei Europene versiunea finală a Programului Naţional de Reformă, iar monitorizarea aplicării programului la nivel naţional va fi asigurată de către Departamentul pentru Afaceri Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici