Guvernul a amânat discuţiile asupra hotărârii care prevede plafonarea preţului la gaze / Orban, despre măsură: O prostie. Un populism ieftin al PSD

Executivul a amânat, în şedinţa de joi, discuţiilor pe marginea proiectul de hotărâre propus de Ministerul Finanţelor care prevede reducerea preţului gazului până la maxim 55 lei/MWh de la producători, urmată de plafonarea lui până la 30 iunie 2021. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că măsura este „un populism ieftin care se va întoarce împotriva cetăţenilor şi împotriva economiei”.

Urmărește
355 afișări
Imaginea articolului Guvernul a amânat discuţiile asupra hotărârii care prevede plafonarea preţului la gaze / Orban, despre măsură: O prostie. Un populism ieftin al PSD

Guvernul a amânat discuţiile asupra hotărârii care prevede plafonarea preţului la gaze

„A fost amânată discuţia din Guvern. (...) Nu a existat o discuţie privind un act normativ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul şedinţei Executivului.

Anterior ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că în şedinţa de joi a Guvernului va fi o primă lectură a proiectul de hotărâre care prevede ca preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători, până la data de 30 iunie 2021, să fie de 55 lei/Mwh.

Teodorovici a adăugat că proiectul nu va fi adoptat în şedinţa de joi a Executivului.

Întrebat dacă vor fi modificate legea concurenţei şi a energiei prin acest proiect, Eugen Teodorovici a replicat: "Sunt câteva prevederi în proiectul de hotărâre care face referiri la cele două legi".

Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea plafonarea preţului la gaze, având un proiect în acest sens. Potrivit documentului, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet preţul de vânzare al gazelor naturale, iar tendinţa de creştere a fost continuă şi constantă, aceasta fiind în prezent 29,5%, în timp ce pentru luna martie 2019 se estimează o creştere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze preţul gazelor naturale. Instituţia precizează, în nota de fundamentare, că preţul mediu de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piaţa centralizată în perioada aprilie 2017 - august 2018 a evoluat de la 70.93 lei la 77,72 lei, iar preţul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piaţa centralizată la 31 martie 2019 va fi de 80,25 lei/MWh.

Orban, despre plafonarea preţului gazelor: O prostie. Un populism ieftin al PSD

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, despre plafonarea preţului gazelor: "O prostie. Un populism ieftin care se va întoarce împotriva cetăţenilor şi împotriva economiei”.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, că plafonarea preţului la gazele naturale, este "un populism ieftin", care se va îndrepta împotriva cetăţenilor şi a economiei, o opera a PSD prin care se fac "servicii partenerilor lui Liviu Dragnea".

"O prostie. Un populism ieftin care se va întoarce împotriva cetăţenilor şi împotriva economiei. De când PSD a revenit la putere, din mai 2012, niciun cetăţean român, nicio localitate nu a mai înfiinţat o distribuţie de gaz locală, pentru că ei au mutat la Ministerul Economiei (procedurile–n.r.) şi Ministerul Economiei, care în cea mai mare parte, a fost condus de ei şi nu a aprobat niciun proiect de înfiinţare a instituţiilor locale de gaze. Este absolut penibil ca în România, care este o ţară care are gaz, este una dintre puţinele ţări din Europa care beneficiază de resurse de gaz aproape suficiente pentru consumul intern, să ţii 65% din populaţie neconectată la reţeaua de gaz", a afirmat joi Ludovic Orban în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la sediul PNL Brăila.

Liderul PNL a adăugat că decizia este opera PSD, pentru a face servicii Gazprom şi altor parteneri ai lui Liviu Dragnea.

"Aceasta este opera PSD, măsura nu e făcută pentru cetăţeni. Cred că poate să dea naştere la foarte multe perturbări în funcţionarea relaţiilor comerciale care există, care o să afecteze economia românească. Este o decizie care va face servicii Gazprom şi probabil şi altor parteneri ai lui Liviu Dragnea", a completat Orban.

Teodorovici: Plafonarea preţului gazelor ar putea avea un impact pozitiv asupra consumatorilor

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că plafonarea preţurilor pentru gaze din producţia internă ar putea avea un impact pozitiv asupra consumatorilor casnici şi industriali.

„Este clar că o să fie posibile reduceri (n.r de preţ) pentru consumatori şi vă dau un exemplu: pentru partea de consumatori casnici poate fi un impact positiv. Ştiţi că se dau foarte multe subvenţii, scăzând acest tarif şi subvenţia este proportional redusă cu acel procent, deci implicit şi consumatorul casnic şi industrial vor avea de câştigat, şi economia per ansamblu”, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministerul Finanţelor spune că motivul pentru care s-a optat pentru plafonarea preţurilor gazelor din producţia internă este faptul că pe piaţa internă nu există concurenţă, iar companiile cresc preţurile în mod nejustificat.

„Noi în piaţă avem astăzi doi operatori care cresc des şi în mod nejustificat tarifele la gaze, pentru că investiţiile asumate de dânşii care ar fi făcute de dânşii în această perioadă, ele nu sunt realizate. Şi atunci se pune o întrebare, de ce tot cresc acest tarife la gaze? Vă daţi seama că aceste creşteri nejustificate se resfrâng asupra economiei şi implicit a populaţiei, deci şi consumatorii casnici, dar şi cei industriali”, a spus ministrul.

„La o primă vedere poate părea o practică comunistă. Da, poate părea, că încerci să intri în piaţă, tu, stat, să reglementezi. Total de acord, aşa este, până la un punct. Vorbim de concurenţă, care concurenţă în România? Sunt doi operatori principali care zi de zi cresc unul câte unul preţul şi celălalt, desigur se alinează, că aşa e normal să se alinieze, totdeauna în sus, niciodată în jos. Dar investiţiile asumate de cei doi în anii aceştia, normal că nu s-au realizat, dar preţul creşte, fără niciun fel de justificare pe fond”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Ministerul Finanţelor propune, într-un proiect de hotărâre privind stabilirea preţului maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă, ca preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători, până la data de 30 iunie 2021, să fie de 55 lei/Mwh.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici