Guvernul a aprobat prima rectificare a bugetului de stat pentru 2008

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, prima rectificare a bugetului de stat pentru acest an, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Urmărește
35 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat prima rectificare a bugetului de stat pentru 2008

Guvernul a aprobat prima rectificare a bugetului de stat pentru 2008 -surse- (Sursa: Mediafax Foto)

Surse guvernamentale au declarat, luni, că proiectul de rectificare prevede o diminuare a bugetelor la aproape toate ministerele cu o sumă totală de aproximativ 2,6 miliarde lei (echivalentul a 787 milioane euro), cele mai mari reduceri de fonduri urmând să fie operate în domeniile apărării, agriculturii şi sănătăţii.

Suma echivalentă în monedă europeană a cheltuielilor bugetare reduse a fost calculată pe baza cursului de schimb de 3,30 lei/euro estimat pentru acest an de Comisia Naţională de Prognoză.

Pe lista instituţiilor ale căror cheltuieli vor fi reduse au fost incluse, în forma în care proiectul de ordonanţă intrat în şedinţa Guvernului, Ministerul Apărării (cu o sumă revizuită în scădere cu 800 milioane lei), Ministerul Agriculturii (un minus de 450 milioane lei), Ministerul Sănătăţii (-433,7 milioane lei), Ministerul Mediului (-190,6 milioane lei), Ministerul Transporturilor (-100 milioane lei), Ministerul Educaţiei (-200 milioane lei).

Reduceri de cheltuieli au fost prevăzute în proiect şi la Ministerul Dezvoltării (-65,7 milioane lei), Ministerul pentru IMM (-50,1 milioane lei), Ministerul Comunicaţiilor (-2,1 milioane lei), Ministerul Public (-9 milioane lei), Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (-100 milioane lei), Cancelaria premierului (-38 milioane lei), Secretariatul General al Guvernului (-20,3 milioane lei), Academia Română (-5,9 milioane lei), Institutul Cultural Român (-4,3 milioane lei), Societatea Română de Televiziune (-21 milioane lei), Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (-7,2 milioane lei), Consiliul Superior al Magistraturii (-3,1 milioane lei), Academia Oamenilor de Ştiinţă şi Consiliul Concurenţei (câte un minus de un milion de lei).

Cheltuielile asigurate din credite externe sunt de asemenea reduse, conform proiectului, cu 801,2 milioane lei, în special la Serviciul Român de Informaţii (-271,2 milioane lei), Ministerul Transporturilor (-141,9 milioane lei), Ministerul Educaţiei (-81,2 milioane lei), Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (- 76,1 milioane lei), Ministerul Dezvoltării (-59,2 milioane lei), Ministerul Mediului (-40 milioane lei), Ministerul Culturii (-32,4 milioane lei), Ministerul Justiţiei (-17,3 milioane lei).

Cheltuielile bugetelor locale vor fi majorate cu 965,3 milioane lei, pentru a acoperi impactul determinat de cheltuielile efectuate de administraţia publică din împrumuturi interne şi externe, precum şi din fondul de rulment, iar cheltuielile bugetare ale Ministerul Economiei şi Finanţelor vor fi suplimentate cu 600 milioane lei, din care 500 milioane lei pentru Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului şi 100 milioane lei reprezentând transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat pentru stimularea realizării de investiţii şi acordarea de ajutoare de minimis.

Proiectul de rectificare prevede, în forma intrată în discuţia Guvernului, o diminuare a deficitului bugetului general consolidat cu 0,4 puncte procentuale, de la 2,7% la 2,3% din PIB.

Reducerea cheltuielilor la bugetul general consolidat aprobată de Guvern a determinat o diminuare cu 0,45% din PIB a deficitului programat pentru acest an, de la 2,75% din PIB la 2,3% din PIB, a declarat, miercuri, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

"În ce priveşte deficitul bugetar, avem două componente: această reducere se repartizează, pe de-o parte, într-o sumă pe care o alocăm pentru cheltuielile administraţiei locale, pentru că administraţia locală are excedente bugetare pe care le va cheltui, iar pentru a păstra echilibrul bugetar, o parte din sumă, adică 0,25% din PIB - peste 300 de milioane de euro - merg în acea parte şi deficitul bugetar se reduce cu 0,45% din PIB", a explicat Vosganian.

El a arătat totodată că sumele tăiate de la cheltuielile aferente bugetului general consolidat au totalizat 1,1 miliarde de euro, fără a preciza dacă în afara suplimentării la bugetele locale au mai fost aprobate şi alte majorări de cheltuieli.

"Aceste sume sunt reduse în special în ceea ce priveşte cheltuielile privind unele dotări - automobile, aparate de aer condiţionat, televizoare, mobilier şi altele asemenea, lăsând posibilitatea ca acolo unde se creează instituţii noi, aşa cum cer reglementările europene, să se permită totuşi dotarea sediilor acestor instituţii", a spus Vosganian.

În ceea ce priveşte deficitul bugetar estimat pentru anul trecut, Vosganian a precizat că acesta se va situa între 2,5-2,6%, calculat conform metodologiei europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici