Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pe 2009

Guvernul a aprobat, marţi, proiectul bugetului de stat pentru anul 2009, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Urmărește
82 afișări
Imaginea articolului Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pe 2009

Guvernul a aprobat proiectul bugetului de stat pe 2009

Formarea brută de capital fix va creşte în 2009 cu 13%, în condiţiile amplificării investiţiilor în infrastructură, inclusiv cele finanţate de la buget şi cofinanţate din fonduri europene. Investiţiile (FBCF) ce se vor realiza în 2009 sunt prognozate la 206,4 miliarde lei, echivalentul a circa 57 miliarde euro. Rata de investiţie va continua să se majoreze pe fondul creşterii mai rapide a FBCF comparativ cu cea a PIB, ajungând la aproape 36%.

Consumul individual efectiv al gospodăriilor va creşte cu o rată mai mică decât în 2008 (7,1% faţă de 10%), iar consumul colectiv efectiv al administraţiei publice se va majora cu 2,7%.

Exportul net va avea o contribuţie negativă (3,4 procente) la creşterea reală a produsului intern brut, dar în tendinţă de diminuare faţă de cea din 2008. Se prevede reducerea în continuare a decalajului între dinamicile, în termeni reali, ale exporturilor şi importurilor de bunuri şi servicii, în condiţiile în care dinamicile valorice se vor inversa, respectiv exporturile de bunuri şi servicii se vor majora mai rapid decât importurile de bunuri şi servicii.

Pe ramuri de activitate, construcţiile vor fi şi în 2009 domeniul cu cea mai mare creştere, valoarea adăugată brută fiind prognozată să se majoreze cu 12,8%, ceea ce va spori ponderea acestei ramuri în produsul intern brut care va ajunge la 11,6%. Serviciile vor avea şi ele o contribuţie importantă la creşterea economică, cu un ritm al valorii adăugate de 5,8%. Pentru sectorul industrial, creşterea prognozată a valorii adăugate brute va fi de 4,7%, în timp ce pentru agricultură se prevede un an normal, cu o creştere de 3,5%.

Pentru anul 2009, exporturile de bunuri se apreciază că vor creşte cu circa 16,1%, în condiţiile amplificării relaţiilor comerciale cu Uniunea Europeană şi intensificării promovării exporturilor pe noi pieţe. Importurile de bunuri se estimează că vor creşte cu 12,2%, ţinând cont, în principal, de dependenţa dezvoltării ţării noastre de resursele energetice din import.

Se consideră că în 2009 se va accentua tendinţa înregistrată în 2008 şi anume depăşirea ritmului de creştere al importurilor de către cel al exporturilor, respectiv cu 3,9 puncte procentuale comparativ cu 3,6 puncte procentuale în anul 2008. În acest context, ponderea deficitului comercial FOB-FOB în PIB se va diminua cu 1,4 puncte procentuale, ajungând până la 12,7%, preconizându-se să atingă un nivel de 20,4 mld. euro.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici