- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul a decis reducerea unor cheltuieli bugetare, pentru a evita sancţiunea CE
Guvernul a decis mai multe reduceri de cheltuieli bugetare, precum includerea în plafonul de fonduri rambursabile al autorităţilor locale a tragerilor din banii deja contractaţi şi plafonarea sumelor alocate cercetării ştiinţifice la nivelul din 2008, pentru a evita sancţiunea CE de deficit excesiv.
Guvernul a decis reducerea unor cheltuieli bugetare, pentru a evita sancţiunea CE (Imagine: Mediafax Foto)
Reducerile de cheltuieli au fost aprobate printr-o ordonanţă de urgenţă, în vederea menţinerii deficitului la un nivel scăzut şi, implicit, pentru evitarea riscului declanşării procedurii de deficit excesiv.
"Având în vedere opiniile şi recomandările Comisiei Europene şi ale organismelor financiare internaţionale referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare, rezultă că, pentru evitarea riscurilor semnalate şi implicit a riscului declanşării procedurii de deficit excesiv, este necesară adoptarea unei politici de restrângere a cheltuielilor bugetare şi de abordare mai prudentă a deficitului bugetar", se arată în actul normativ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Sebastian Burduja, cu prilejul audierilor pentru poziţia de ministru al Energiei: Centrala Romgaz de la Iernut va fi gata în mai-iunie şi la fel şi cea de la Mintia de 1000 MW va fi gata anul următor. Avem câteva mii de de MW noi în solare, eoliene şi stocare prevăzuţi să intre funcţiune în 2025
-
AUR cere CCR să constate vacantarea funcţiei de preşedinte al României
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, vineri, că nu se aşteaptă ca România să fie penalizată în 2009 pentru un deficit bugetar excesiv, explicând că declanşarea unei astfel de proceduri de către Comisia Europeană (CE) se face în anul următor celui în care deficitul a depăşit 3% din PIB şi doar dacă acesta nu a fost ajustat. El a amintit că în proiectul de buget pentru 2009 este prognozat un deficit bugetar de 2% din PIB, în scădere de la nivelul de 5,2% înregistrat în 2008.
Surse guvernamentale au declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul va introduce prin ordonanţă de urgenţă un cumul de măsuri de reducere a cheltuielilor, pentru a evita procedura de deficit excesiv, precum includerea în plafonul de fonduri rambursabile al autorităţilor locale a tragerilor din banii deja contractaţi şi plafonarea sumelor alocate cercetării ştiinţifice la nivelul din 2008.
Pentru limitarea deficitului bugetar, ordonanţa aprobată de Guvern prevede că în plafonul maxim de finanţări rambursabile care pot fi obţinute de către autorităţile locale pe parcursul unui an vor fi incluse şi tragerile din fondurile deja angajate până la intrarea în vigoare a actului normativ, nu doar din alocaţiile care vor fi contractate după aplicarea ordonanţei. Legislaţia în vigoare stabileşte că, pentru încadrarea în nivelul anual al deficitului bugetului general consolidat, este stabilită o limită anuală a finanţărilor rambursabile "ce urmează a fi contractate" de autorităţile locale şi a tragerilor ce pot fi efectuate din aceste finanţări.
În acest plafon nu vor fi însă incluse şi finanţările rambursabile pentru prefinanţarea şi/sau cofinanţarea proiectelor susţinute financiar de UE.
Documentul indică totodată că Executivul nu poate onora în acest an obligaţia de finanţare a sectorului de cercetare ştiinţifică la nivelul impus prin Ordonanţa 57/2002 privind cercetare ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică.
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO