Guvernul a decis transformarea datoriilor Oltchim către AVAS în acţiuni

Guvernul a decis conversia în acţiuni a datoriilor combinatului Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, în cuantum de 134 milioane euro, şi începerea procedurilor de garantare în proporţie de 80% a unui credit de peste 300 milioane euro al companiei.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Guvernul a decis transformarea datoriilor Oltchim către AVAS în acţiuni

Guvernul a decis transformarea datoriilor Oltchim către AVAS în acţiuni

Deciziile au fost anunţate de premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului. El a precizat totodată că Executivul aşteaptă răspunsul Comisiei Europene (CE) faţă de aceste măsuri.

AVAS a preluat de la Ministerul Finanţelor, în 2002, o creanţă cu o valoare nominală de 508,6 milioane lei, respectiv 155,7 milioane dolari, provenită din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.

În urma viramentelor realizate de Oltchim la solicitarea AVAS, a fost recuperată suma de 181.542 lei, echivalentul a 69.808 dolari, soldul actual al creanţei deţinute de AVAS fiind de 508,48 milioane lei, echivalentul a 155,66 milioane de dolari, la cursul de schimb leu/dolar de la data preluării creanţelor.

La soldul acestei creanţe se adaugă obligaţia de plată a Oltchim către AVAS a unei sume de circa 10 milioane dolari, reprezentând valoarea dobânzii pentru perioada 28 noiembrie 2003-28 septembrie 2006.

La începutul lunii februarie, Senatul a respins Ordonanţa de Urgenţă 163/2008 prin care fostul Guvern a solicitat anularea conversiei în acţiuni a datoriilor Oltchim către AVAS. Cererea de anulare a conversiei era motivată prin faptul că operaţiunea poate fi considerată de către Comisia Europeană drept un ajutor ilegal de stat, dar senatorii au apreciat că lipsa acestui ajutor ar îngreuna capacitatea de plată a Oltchim.

Directorul general şi preşedintele combinatului chimic, Constantin Roibu, a declarat, la începutul lunii martie, că Oltchim are în plan contractarea unor credite de 480 milioane de euro.

În luna iunie, Consiliul de Administraţie al Oltchim a decis diminuarea salariilor cu 15% pentru trei luni, trimiterea în şomaj tehnic a 1.400 de salariaţi în lunile iulie şi august şi concedierea colectivă a 500 de salariaţi începând cu 1 septembrie. Decizia a nemulţumit angajaţii companiei, iar câteva sute de salariaţi au protestat în luna iunie, ameninţând cu marşuri şi proteste în faţa clădirii Prefecturii Vâlcea.

Acţionarii combinatului au fost convocaţi la 6 august pentru aprobarea programului de restructurare.

Combinatul chimic estimează că va înregistra în acest an pierderi de 151,7 milioane lei, mai mici cu 35,14% faţă de rezultatul negativ de 234 milioane lei din 2008. Compania se aşteaptă la o diminuare de 12% a veniturilor, de la 2,01 miliarde de lei în 2008 la 1,7 miliarde de lei.

Compania este controlată în proporţie de 54,79% de Ministerul Economiei. Compania germană PCC SE deţine 12,15% din acţiuni, iar diferenţa aparţine mai multor firme şi persoane fizice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici