Guvernul a majorat impozitul perceput persoanelor care deţin mai multe locuinţe

Guvernul a decis ca persoanele care deţin în proprietate mai multe clădiri să achite impozite majorate cu 65%, 150% şi 300%, în funcţie de numărul caselor deţinute, mai mari comparativ cu impunerile suplimentare actuale, iar diferenţa de bani să fie achitată până la sfârşitul anului sau până la finele lunii septembrie, dacă se doreşte acordarea unei bonificaţii.

Urmărește
458 afișări
Imaginea articolului Guvernul a majorat impozitul perceput persoanelor care deţin mai multe locuinţe

Premierul Emil Boc (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Astfel, impozitul va fi majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Pentru anul fiscal 2010, termenul de plată a diferenţelor de impozit rezultate este 31 decembrie 2010. Persoanele fizice care achită integral până la data de 30 septembrie 2010 impozitele recalculate pentru diferenţele rezultate beneficiază de bonificaţia stabilită prin hotărârile consiliilor locale adoptate pentru anul 2010.

Informaţia a fost confirmată la finalul şedinţei de guvern de către premierul Emil Boc, care a precizat că veniturile astfel colectate vor fi vărsate la bugetele locale.

În prezent, în baza Codului Fiscal, dacă o persoană fizică are în proprietate două sau mai multe clădiri utilizate ca locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, impozitul pe clădiri este majorat cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua clădire, cu 75% pentru cea de-a treia clădire şi cu 100% pentru cea de-a patra clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Decizia de majorarea a impozitelor pe proprietate a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului, printr-o ordonanţă de modificare a Codului Fiscal care nu mai face referire la achitarea vreunei taxe de solidaritate valabilă doar în acest an, cum era prevăzut în proiectul iniţial.

Sursele citate au declarat agenţiei MEDIAFAX că influenţele financiare ale majorării impozitului au fost calculate atât pentru acest an, cu 98 milioane lei, cât şi pentru anul viitor, cu 101 milioane lei.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, aprobat săptămâna trecută de Guvern, prevedea că persoanele care deţin mai multe locuinţe neînchiriate vor fi obligate să achite, până la 30 septembrie, "o taxă de solidaritate" la bugetul local, suplimentar impozitului pe proprietate.

Conform documentului, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, urmau să datoreze în acest an o taxă de solidaritate reprezentând 50% din impozitul datorat pe acest an pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozitul datorat pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi 200% din impozit pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu.

Noua taxare era justificată de Guvern prin necesitatea creşterii veniturilor bugetelor locale în contextul economic şi financiar actual, estimându-se că astfel vor fi colectate încă 31 milioane lei în 2010.

Guvernul a decis însă, luni, să elimine din actul normativ această prevedere şi a anunţat că impozitul perceput persoanelor care deţin în proprietate mai multe clădiri va fi majorat în şedinţa de guvern de miercuri, 30 iunie şi va intra în vigoare la 1 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici