Guvernul a promis FMI că se va asigura că primăriile cu datorii vor majora taxele locale cu 16%

Guvernul a promis Fondului Monetar Internaţional că se va asigura că primăriile cu datorii vor majora taxele locale în raport cu evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani (16%), angajamentul fiind inclus în scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul ca o măsură de a evita acumularea unor noi arierate.

Urmărește
800 afișări
Imaginea articolului Guvernul a promis FMI că se va asigura că primăriile cu datorii vor majora taxele locale cu 16%

Guvernul a promis FMI că se va asigura că primăriile cu datorii vor majora taxele locale cu 16% (Imagine: Shutterstock)

Angajamentul a fost asumat în contextul în care Executivul a emis deja o ordonanţă în acest sens, dar şi după ce autorităţile guvernamentale au explicat în repetate rânduri că nu Guvernul impune creşterea taxelor locale, ci că aceasta decizie rămâne la latitudinea primarilor.

"Pentru a preveni viitoare arierate, ne vom asigura că autorităţile locale cu arierate cel puţin vor creşte ratele de taxare pe proprietate în acord cu inflaţia", este promisiunea Guvernului inclusă în documentul convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi obţinut de MEDIAFAX.

În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte în 2013 cu 16,05%, ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta declara atunci că Guvernul nu face decât să comunice autorităţilor locale rata cumulată a inflaţiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.

Ponta a mai afirmat atunci că nu va publica în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind indexarea taxelor locale până nu se va înţelege foarte clar că nu Guvernul este cel care măreşte aceste taxe şi că actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă acestea doresc.

Hotărârea de guvern pentru indexarea taxelor locale a fost însă publicată în Monitor la sfârşitul anului trecut fără alte prevederi explicative, iar premierul a atenţionat că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale, deoarece primarii care nu majorează taxele nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central.

Ulterior, în ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă care stabileşte că, pentru acest an, autorităţile locale pot adopta hotărâri prin care taxele locale sunt menţinute la nivelul de anul trecut, fără să fie indexate.

La scurt timp însă, Guvernul a emis o nouă ordonanţă care obligă primăriile cu arierate să majoreze taxele locale, dacă acestea au hotărât deja că nu le vor creşte.

Arieratele reprezintă acele plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, iar numărul primăriilor care nu înregistrează astfel de datorii este extrem de mic.

Această ultimă ordonanţă aprobată de Guvern stabileşte că autorităţile locale pot menţine taxele la nivel de anul trecut, fără să le indexeze cu inflaţia, doar dacă nu au înregistrat arierate la 31 decembrie 2012.

Mai mult, Guvernul stabileşte că autorităţile locale care au adoptat deja hotărâri pentru menţinerea taxelor locale la nivelul din 2012 şi nu îndeplinesc această condiţie a lipsei arieratelor trebuie să adopte, în procedură de urgenţă, noi hotărâri prin care să indexeze taxele, impozitele şi amenzile începând cu 1 februarie, conform hotărârii emise de Guvern anul trecut.

Persoanele fizice care au achitat deja taxele locale nemajorate sunt obligate să achite integral, până la 30 septembrie, diferenţa rezultată din indexare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici