Guvernul a revizuit negativ bugetul OPSPI, încasările din privatizare fiind cu mult sub aşteptări

Guvernul a revizuit negativ bugetul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, constatând că veniturile obţinute din privatizare au fost cu mult sub aşteptări, de doar 215 milioane lei (circa 50 milioane euro),faţă de 2,8 miliarde lei (peste 670 milioane euro) estimate iniţial.

Urmărește
126 afișări
Imaginea articolului Guvernul a revizuit negativ bugetul OPSPI, încasările din privatizare fiind cu mult sub aşteptări

Guvernul a revizuit negativ bugetul OPSPI, încasările din privatizare fiind cu mult sub aşteptări (Imagine: Shutterstock)

În luna ianuarie, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) estima că va încasa în acest an 2,88 miliarde lei din listarea pe piaţa de capital a unor pachete de acţiuni la companii de stat şi din privatizare, estimare inclusă în bugetul instituţiei aprobat de Guvern.

OPSPI se pregătea atunci să lanseze la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, în perioada iunie-decembrie, acţiuni reprezentând câte 15% din capitalul Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) şi Romgaz, trei dintre cele mai importante companii energetice controlate de Ministerul Economiei, şi conta şi pe vânzarea unui pachet de 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP).

Oferta pentru Petrom a eşuat însă, deoarece investitorii au subscris mai puţin de 80% din titluri, iar ofertele pentru Transelectrica, Transgaz şi Romgaz sunt estimate în prezent să fie lansate abia pe parcursul anului viitor.

De altfel, după eşecul la oferta Petrom, puţini brokeri au avut curajul să participe la licitaţiile de selectare pentru vânzare de acţiuni la Transelectrica şi Transgaz.

În aceste condiţii, Guvernul a revizuit negativ bugetul OPSPI aferent activităţii de privatizare pentru acest an, reducând cifra veniturilor de la 2,8 miliarde lei estimate la 215 milioane lei încasate, cu diminuarea corespunzătoare a cheltuielilor aferente procesului de privatizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici