Guvernul a solicitat CE derogări pentru eliminarea şi limitarea deducerilor de TVA acordate firmelor

Guvernul a transmis Comisiei Europene o cerere de derogare de la normele UE şi de consultare a Comitetului european de TVA, pentru a elimina dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată la achiziţia de vehicule de către companii şi a limita la 30% deducerea de TVA pentru întreţinerea maşinilor.

Urmărește
76 afișări
Imaginea articolului Guvernul a solicitat CE derogări pentru eliminarea şi limitarea deducerilor de TVA acordate firmelor

Guvernul a solicitat CE derogări pentru eliminarea şi limitarea deducerilor de TVA acordate firmelor

"Guvernul intenţionează să elimine dreptul de deducere a TVA aferentă achiziţiei de autoturisme pentru transportul de persoane şi a cheltuielilor cu combustibili şi lubrifianţi, dar aceasta impune consultarea Comitetului european pentru TVA, conform directivelor europene", au declarat, duminică, agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.

"În ceea ce priveşte propunerea de limitare la 30% a dreptului de deducere a TVA aferentă cheltuielilor generate cu serviciile de întreţinere, reparare şi mentenanţă a autoturismelor, aceasta nu este conformă cu directiva europeană şi necesită obţinerea unei derogări din partea Consiliului UE. Solicitările privind consultarea Comitetului TVA şi obţinerea derogării au fost întocmite şi transmise Comisiei Europene", au mai precizat agenţiei MEDIAFAX, surse oficiale.

Potrivit surselor, propunerea Guvernului de a interzice deducerea de către companii a TVA pentru achiziţii de vehicule este argumentată prin faptul că maşinile sunt folosite şi în scopuri personale de către angajaţi, iar o evidenţă separată a modului de utilizare este dificil de ţinut, în timp ce ajustarea TVA poate fi evitată prin diferite metode.

"Deoarece aceste autoturisme sunt utilizate şi în scopuri personale de către angajaţii companiilor ar trebui ţinute evidenţe separate pentru uzul personal şi pentru uzul în scopul afacerii, iar pentru uzul personal companiile ar avea obligaţia anulării dreptului de deducere a TVA prin procedeul ajustării. Din practică, rezultă însă că ţinerea de evidenţe separate este foarte dificilă, iar ajustarea TVA este evitată prin diverse metode", au arătat sursele.

În documentul transmis CE de către Guvern se arată totodată că interdicţia deducerii taxei pe valoarea adăugată în acest caz corespunde practicii europene în domeniu, în condiţiile în care majoritatea statelor membre, printre care Bulgaria, Ungaria, Germania, Austria, Polonia, Portugalia, Suedia, Franţa, Slovacia şi Belgia, aplică restricţii similare privind dreptul de deducere a TVA pentru autoturismele utilizate de companii.

"Neacordarea deductibilităţii cheltuielilor cu întreţinerea şi exploatarea vehiculelor rutiere motorizate folosite pentru transportul de persoane cu o masă totală maximă de până la 3,5 tone va duce la diminuarea cheltuielilor deductibile, determinând o majorare a bazei impozabile şi a sumelor de plată la impozitul pe profit", au mai afirmat sursele.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, companiile nu mai pot deduce taxa pe valoare adaugată pentru achiziţiile de vehicule motorizate de până la 3,5 tone şi cu maxim nouă scaune, inclusiv al şoferului, prevederea aplicându-se şi clienţilor firmelor de leasing financiar.

De asemenea, TVA nu mai poate fi dedusă nici pentru cumpărarea de bunuri destinate vehiculelor, inclusiv carburanţi, lubrifianţi, piese de schimb sau componente pentru întreţinere, reparaţii sau modificări în regie proprie.

Citeşte şi:

Costul leasingului auto va creşte dacă TVA nu va mai fi dedusă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici