- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.03.2022, 23:00)
- Răzvan Botea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul „a uitat“ de 14% din economia României
Ordonanţa de urgenţă a guvernului privind plafonarea preţurilor la energie pentru consumatorii casnici şi industriali exclude unele dintre cele mai mari companii din industria românească.
Urmărește
2686 afișări
Guvernul „a uitat“ de 14% din economia României
Împreună, companiile excluse înseamnă circa 14% din economia României, potrivit datelor lui Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie. Printre aceste companii se numără Liberty Galaţi (fostul Sidex), Chimcomplex, Tenaris Zalău şi Azomureş, scrie Ziarul Financiar.
„Prin această măsură guvernul trage zăvorul companiilor mari din industria prelucrătoare din România. Această chestiune creează o lipsă de competitivitate a companiilor din România cu ceilalţi competitori din Europa şi toată lumea. Companiile europene au contracte bilaterale pe termen lung, faţă de consumatorii industriali din România, care cumpără energie de pe PZU (Piaţa pentru ziua următoare – n. red.)“, a spus Petru Ianc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Potrivit ordonanţei de urgenţă publicate în Monitorul Oficial, companiile care sunt excluse de la plafonarea preţurilor la energie şi gaze sunt cele care au beneficiat de schema de ajutor de stat din ordonanţa 81/2019. Ordonanţa în cauză se referea la compensarea certificatelor de emisii indirecte, însă acest ajutor de stat este oferit încă din 2013 în mai multe state din Uniunea Europeană, fiind o directivă a Comisiei Europene. În România însă, ea a intrat în vigoare în 2019 şi compensările s-au făcut, până acum, pentru anii 2018 şi 2019.
În 2019 statul a efectuat plăţi de 73 mil. euro pentru 34 de companii, iar pentru 2020 s-au efectuat plăţi de 127 mil. lei pentru 33 de companii.
„Până când nu a apărut criza energiei companiile mari plăteau în jur de 80 de euro pe MW, adică o cheltuială de 2,8 mil. euro pe lună, pentru o fabrică precum Tenaris Silcotub, sau TMK Slatina. În condiţiile actuale, se plăteşte în medie 250 de euro/MW, care înseamnă 9 mil. euro pe lună. Adică înainte plăteau 35 mil. euro pe an, iar acum plătesc 107 mil. euro. Ajutorul de stat prin OUG 81 a fost pentru multe companii sub 2 mil. euro, cam 1,5 mil. euro în general. Aşadar, pentru un ajutor de 1,5 mil., ei plătesc în plus 70 de milioane pe an“, a mai spus Petru Ianc.
Multe companii din cele excluse de la plafonarea preţului la energie sunt din industrii strategice.
Spre exemplu, Liberty Galaţi, fostul Sidex, este cel mai mare combinat siderurgic din ţară şi unul dintre cei mai mari exportatori.
De asemenea, Azomureş livrează peste jumătate din toate îngrăşămintele din ţară, iar în acest moment activitatea de la Mureş este oprită. Mai mult, contextul este cu atât mai greu cu cât războiul din Ucraina a blocat mule livrări de materii prime din Rusia şi Ucraina.
Discuţia este mai complicată pentru TMK România, companie care a intrat sub incidenţa sancţiunilor economice, ca răspuns la atacul Rusiei din Ucraina. Şi acolo, însă, pe lângă companie şi angajaţii acesteia, ecosistemul de business este afectat puternic de o eventuală închidere a activităţii: clienţii şi furnizorii îşi pierd unul dintre cei mai importanţi colaboratori.
„Toate companiile din OUG 81/2019 fac până la 70% din industrie. Undeva la 14% din PIB. Ele nu mai pot continua, pentru că au pierderi îngrozitoare. Practic nu îşi pot vinde marfa. Fie vând la preţuri mai mici decât costurile, cu pierderi, fie nu mai produc, nu există alternativă“, a mai spus Petru Ianc.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:15
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
-
astăzi, 09:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE