- Home
- Economic
- GALAŢI, (07.07.2011, 20:44)
- Tudor Neacsu , Tudor Neacsu ,
Guvernul ar putea obţine gratuit zgură de la ArcelorMittal din România pentru drumuri şi autostrăzi
Guvernul ar putea obţine gratuit zgură din haldele ArcelorMittal din România pentru construcţia de drumuri şi autostrăzi, iar în schimbul materiei prime compania siderurgică ar putea beneficia de o amânare a termenului limită de închidere a haldei de zgură de la Galaţi, fixat pentru 2014.
Urmărește
557 afișări
Guvernul ar putea obţine gratuit zgură de la ArcelorMittal din România pentru drumuri şi autostrăzi (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)
Silvian Ionescu, şeful Gărzii Naţionale de Mediu, aflat, joi, într-o vizită pe platforma siderurgică de la Galaţi, a declarat că Guvernul intenţionează să utilizeze gratuit zgură din haldele ArcelorMittal din România pentru construcţia de drumuri şi autostrăzi, în schimbul căreia ar putea obţine o păsuire a termenului limită de închidere a haldei de zgură de la combinatul siderurgic din Galaţi, termen fixat în autorizaţia integrată de mediu în anul 2014.
Potrivit sursei citate, în perioada următoare, reprezentanţii combinatului de la Galaţi ar urma să aibă o întâlnire cu ministrul Mediului, Laszlo Borbely, şi cu ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, pentru a se stabili termenii unei înţelegeri în acest sens.
"Mă aflu aici ca urmare a unei scrisori semnate de către domnul ministru Laszlo Borbely către conducerea combinatului, care a solicitat domnului Thierry Le Gall (n.r. - CEO al ArcelorMittal Galaţi) o întâlnire. La întâlnire vor lua parte domnul Borbely, doamna ministru Elena Udrea şi se referă la folosirea depozitului de zgură pentru construcţia de drumuri în România. Pentru asta va veni şi doamna Udrea, pentru că este vorba despre acel program naţional 10.000 de kilometri de drumuri. În acest caz nu vorbim doar de depozitul de la Galaţi, ci şi despre celelalte din ţară care aparţin ArcelorMittal", a declarat Silvian Ionescu la ieşirea de pe platforma siderurgică de la Galaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Ionescu a precizat că se intenţionează preluarea gratuită a materiei prime, dar că, în schimb, ArcelorMittal Galaţi ar putea beneficia de o amânare a termenului de conformare în ce priveşte închiderea haldei de zgură.
"Pe baza acestui lucru vom putea să avem argumentul şi curajul să mergem la Comisia Europeană şi să cerem deplasarea termenului de conformare pe mediu a haldei de zgură de la Galaţi din 2014 câţiva ani mai încolo, ca să putem utiliza această zgură", a spus Ionescu.
Întrebat de ce s-a găsit abia acum această soluţie şi de ce zgura nu a fost folosită de mai multă vreme pentru proiectele de infrastructură, Silvian Ionscu a susţinut că zgura de la Galaţi este deja folosită pentru construcţia noii autostrăzi de la Cernavodă la Constanţa, însă contra cost şi că ArcelorMittal nu a spus niciodată că pune la dispoziţia Guvernului României această zgură.
"După ce am produs-o cu sudoarea frunţii părinţilor noştri, nu este cazul să mai plătim pentru ea încă o dată. Foarte multă lume se gândea că este zgura combinatului şi să o mai plătim încă o dată. O să se pună la dispoziţia statului român. La halda de zgură de la Mittal sunt două firme (n.r. - subcontractori ai ArcelorMittal Galaţi) care scurmă după deşeuri de fier şi mută halda din stânga în dreapta. Există o singură altă firmă care exploatează zgura ce este adusă apoi la autostrada de la Constanţa cu patru euro pe tonă. Nu are rost să se continue acest sistem când, în fapt, dacă statul nu ia zgura de pomană, ArcelorMittal trebuie să cheltuiască bani pentru renaturarea zonei. Dar dacă statul ia zgura de pomană, poate să meargă la Comisia Europeană cu capul sus şi să spună că, dacă ArcelorMittal ne-a ajutat, atunci trebuie să îi ajutăm şi noi pe ei şi să prelungim termenul de conformare", a susţinut coordonatorul Gărzii Naţionale de Mediu.
Silvian Ionescu a adăugat că în halda de la Galaţi de găsesc 60 de milioane de tone de steril care se pot folosi în astfel de lucrări şi că pentru proiectele de construcţie de drumuri şi autostrăzi ar urma să se utilizeze 1,5 - 2 milioane de tone pe an.
Purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, a confirmat faptul că a avut loc o întrevedere între Silvian Ionescu şi Thierry Le Gall şi că administraţia este deschisă în ceea ce priveşte colaborarea cu Guvernul pentru realizarea unor proiecte de infrastructură.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe