Guvernul ar putea veni cu bani la Oltchim cel mai devreme în noiembrie

Oltchim ar putea primi bani de la stat printr-un ajutor de salvare cel mai devreme în luna noiembrie, întrucât operaţiunea este condiţionată de avizul Comisiei Europene, iar în astfel de cazuri termenul de răspuns al Buxelles-ului este de 30 de zile, mult mai scurt faţă de alte scheme de ajutor.

Urmărește
300 afișări
Imaginea articolului Guvernul ar putea veni cu bani la Oltchim cel mai devreme în noiembrie

Guvernul ar putea veni cu bani la Oltchim cel mai devreme în noiembrie (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"În astfel de situaţii, răspunsul Comisiei Europene este mult mai rapid, întrucât se presupune că ai o urgenţă, vrei să ţii o companie în viaţă. Totuşi, termenul este de 30 de zile de când se primeşte notificarea", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la solicitarea MEDIAFAX.

El a explicat că un astfel de ajutor poate fi acordat pe o perioadă de cel mult şase luni, atât sub formă de bani, cât şi sub formă de garanţii. La finalul celor şase luni, autorităţile trebuie să prezinte un plan de restructurare care să fie acceptat de Comisia Europeană, iar, în caz contrar, întreaga sumă va fi rambursată, inclusiv cu dobânzi şi penalităţi.

"Cât de mare poate să fie un astfel de ajutor. În principiu sunt nişte bani cu care poţi să ţii firma în viaţă timp de şase luni şase luni (...) Se ia în calcul EBIDTA de anul trecut, care probabil e negativă, plus amortizarea, plus diferenţa dintre capitalul circulant de la momentul T0 si la T1 şi o împart la doi (...) Am cerut nişte date de la combinat, pentru a face o estimare, dar nu le-am primit până acum. Fundamentarea pentru ajutorul de stat o va face însă Ministerul Economiei", a completat Chiriţoiu.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

Premierul a precizat totodată că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor a precizat marţi că acordarea de garanţii pentru Oltchim este inoperabilă, întrucât situaţia precară a combinatului chimic ar fi dus în cele din urmă la plata de la buget a ratelor şi dobânzilor bancare şi ar fi afectat deficitul public, negociat pentru acest an cu FMI, CE şi Banca Mondială la 2,2% din PIB.

Anterior, vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu a declarat, pentru Gândul, că eşecul privatizării Oltchim ar fi putut fi evitat dacă ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, şi-ar fi asumat responsabilitatea politică în urmă cu trei luni pentru acordarea unei garanţii de stat pentru combinat în valoarea de 40 de milioane de euro.

În lipsa finalizării actualului proces de privatizare, sumele necesare pentru salvarea combinatului chimic vor fi incluse direct în deficitul bugetar din acest an, calculat pe cash.

Privatizarea Oltchim reprezintă un angajament asumat de guvernul Boc în primăvara anului trecut, ca răspuns la solicitarea Fondului Monetar Internaţional de a lichida societatea. În proiectul de scrisoare de intenţie de la începutul lunii mai 2011 a fost chiar menţionat faptul că în cazul unui eşec în încercarea de privatizare Guvernul va proceda la lichidarea companiei.

Ulterior, această prevedere a fost eliminată din textul scrisorii pentru a nu tensiona situaţia din combinat şi a nu îngreuna fluxurile comerciale şi financiare ale Oltchim.

Întrucât termenul de privatizare al Oltchim a fost amânat de mai multe ori, nu este exclus ca FMI să accepte o nouă încercare de privatizare în următoarele şapte luni, având în vedere că în precedentul acord de finanţare instituţia internaţională a acordat derogare pentru arierate la toate evaluările realizate între 2009 şi 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici