- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul austriac intervine pentru salvarea Volksbank şi devine al doilea mare acţionar
Guvernul austriac a intervenit pentru cea de-a treia oară din 2008 pentru salvarea Volksbank şi devine cel de-al doilea acţionar al băncii, cu 49% din acţiuni, după o nouă infuzie de capital, de 250 milioane euro.
Guvernul austriac intervine pentru salvarea Volksbank şi devine al doilea mare acţionar (Imagine: Mediafax foto/AFP)
Acţionarii cooperative de credit ai Volksbank şi statul austriac vor participa la o majorare de capital de 480 milioane euro, pentru a diminua efectele reducerii capitalului cu 70% la 31 decembrie 2011, se arată într-un comunicat transmis marţi de grupul bancar austriac, prezent şi în România, unde deţine o bancă cu active de 4,7 miliarde euro şi 135 de sucursale.
Statul austriac renunţă astfel la 70% din valoarea injecţiei de un miliard de euro efectuată în 2009 sub formă de capital participativ (fără drept de vot), pentru a amortiza pierderile acumulate de bancă, potrivit unui comunicat al grupului austriac, preluat de Bloomberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Divizia Kommunalkredit a Volksbank a fost prima bancă austriacă preluată de stat în 2008. Ulterior, în 2009, guvernul de la Viena a fost nevoit să intervină pentru a evita colapsul băncii Hypo Alpe Adria.
Ministrul austriac al Finanţelor Maria Fekter a declarat marţi că statul va deţine 49% din acţiunile creditorului după finalizarea infuziei de capital, potrivit Reuters.
Costurile noului pachet de salvare a Volksbank vor fi finanţate prin creşterea cu 25% a taxei bancare până în 2017, potrivit ministrului.
Taxa asupra băncilor, introdusă anul trecut, ar trebui să atragă venituri de 500 milioane euro pe an. Taxa se raportează la activele totale ajustate ale fiecărei bănci şi variază de la zero pentru instituţiile de credit cu active mai mici de un miliard de euro la 0,085% pentru băncile cu active de peste 20 miliarde euro.
Astfel, o creştere de 25% ar aduce nivelul maxim al taxei la 0,106% din activele totale ajustate.
Anterior, surse apropiate situaţiei au declarat pentru Bloomberg că statul austriac va ajunge la o participaţie de 40% din acţiunile Volksbank după finalizarea majorării de capital.
"După trei ani dificili de remodelare a business-ului, azi am creat o platformă pentru o dezvoltare sustenabilă a Volksbank AG. Lichiditatea Volksbank AG s-a îmbunătăţit deja semnificativ după vânzarea VBI (Volksbank International - n.r.), iar prin majorarea decisă recent situaţia va fi şi mai bună", a declarat în comunicat directorul general al băncii, Gerald Wenzel.
Fuziunea dintre Volksbank şi Investkredit (divizia corporate a grupului) va fi operată retroactiv, începând cu 31 decembrie 2011, iar noua entitate va funcţiona ca o centrală a cooperativelor de credit, preluând integral activele entităţilor subordonate, se arată în comunicat.
"Este exclusă crearea unei entităţi separate pentru activităţile non-core", notează Volksbank.
Reducerea capitalului prin reducerea numărului de acţiuni aplicată de la 31 decembrie a fost aprobată de toţi acţionarii, inclusiv cei minoritari. DZ Bank, Ergo, Raiffeisen Zentralbank (RZB) şi holdingul cooperativelor bancare, acţionar majoritar al Volksbank.
Acţionarii majoritari ai Volksbank - cooperativele de credit - vor participa cu 230 milioane euro la majorarea de capital, alături de cele 250 milioane euro furnizate de statul austriac, se spune în comunicat.
În urma finalizării operaţiunii, cele 62 de cooperative de credit regionale vor rămâne acţionari majoritari, notează Volksbank.
Băncile regionale au aprobat în unanimitate planul, iar participaţiile actualilor acţionaril minoritari, precum DZ Bank, RZB şi grupul de reasigurare Munich Re, vor fi diluate.
În plus, statul austriac va oferi o garanţie de 100 milioane euro pentru activele Volksbank, după ce acţionarii grupului vor aproba modificarea statutului şi transformarea băncii într-o cooperativă de credit urbană (verbundbank).
Cooperativele de credit regionale "vor asigura plata" celor 300 milioane euro rămase din capitalul participativ subscris în 2009 de statul austriac, precum şi plata unui comision aferent garanţiilor oferite de guvern.
"RZB s-a angajat să participe la orice măsuri viitoare pentru îmbunătăţirea capitalizării Volksbank şi va asista banca în demersurile pentru valorificarea părţilor sociale. DZ Bank şi Ergo, alţi acşionari minoritari, s-au angajat să-şi menţină expunerea pe Volksbank, inclusiv în ceea ce priveşte finanţarea Volksbank Leasing şi Volksbank România de către DZ Bank. În plus, DZ Bank va prelua portofoliul Investkredit din Frankfurt, în valoare de 400 milioane euro", se spune în comunicat.
Astfel, RZB va ajuta Volksbank să vândă participaţia de 5% pe care o deţine la RZB către alţi acţionari ai RZB, potrivit unui comunicat al grupului Volksbank.
Cooperativele regionale aveau o participaţie de 61% la Volksbank înainte de restructurare. DZ Bank deţinea 23%, RZB 6%, iar Munich Re 9%. Volksbank nu a precizat cum se vor modifica participaţiile la capitalul băncii după reducerea capitalului operată de la 31 decembrie şi majorarea lui prin injecţii de la cooperativele regionale şi statul austriac.
Vânzarea Volksbank România şi Volksbank Leasing rămâne pe agenda grupului.
"Vânzarea Volksbank România şi VB Leasing (...) va avea loc într-un mod ce avantajează Volksbank", precizează banca austriacă.
Salvarea Volksbank şi Hypo Alpe Adria au avut un impact negativ grav asupra bugetului Austriei, notează Bloomberg.
Austria a anunţat pe 10 februarie reduceri de pensii, creşteri de taxe şi îngheţarea angajărilor în sectorul public pentru scăderea deficitului bugetar cu 26,5 miliarde euro în următorii cinci ani. Viena încearcă să-şi păstreze ratingurile de credit de top, iar agenţiile de rating au avertizat că cel mai mare risc pentru notele statului ar fi o nouă rundă de ajutor de stat pentru bănci.
Intrarea guvernului în acţionariat "va ajuta la stabilizarea acestei bănci şi la pregătirea unei restructurări ordonate", a declarat la Londra guvernatorul băncii centrale a Austriei, Ewald Nowotny, membru în Consiliul Guvernator al Băncii Centrale Europene.
"Totuşi, nu este o mişcare permanentă, având numai rolul de a ajuta cu restructurarea", a adăugat el, subliniind astfel că statul nu vrea să rămână acţionar permanent la Volksbank.
Standard & Poor's (S&P) a redus în acest an ratingul Austriei cu o treaptă, la AA+, din cauza expunerii băncilor austriece pe Italia şi Ungaria. Moody's a avertizat de asemenea că ar putea reduce în scurt timp ratingul triplu-A al ţării dacă guvernul va furniza noi ajutoare sectorului bancar.
Un purtător al ministerului Finanţelor de la Viena a declarat pentru Bloomberg că statul va creşte taxa aplicată băncilor pentru a finanţa noul pachet de salvare. Totodată, bugetul de stat va trece la nerecuperabile 700 milioane euro din capitalul participativ de 1 miliard euro subscris în 2009.
Austria este împovărată de active riscante, acumulate de Volksbank până în 2008 la divizia de creditare municipală Kommunalkredit, deţinută în parteneriat cu Dexia, banca franco-belgiană divizată anul trecut de guvernele din Franţa, Belgia şi Luxembourg în urma unor pierderi importante, generate inclusiv de expunerea pe Grecia, notează Bloomberg.
Guvernul austriac a naţionalizat Kommunalkredit în 2008, pentru a evita un faliment de proporţii în sistemul bancar în urma prăbuşirii gigantului american Lehman Brothers.
Printre activele riscante ale Kommunalkredit preluate de stat se numără contracte credit-default swap pentru un portofoliu de datorii de circa 10 miliarde euro care include obligaţiuni de stat greceşti.
Din cauza deprecierii obligaţiunilor greceşti deţinute şi creditelor neperformante de la divizia din România, Volksbank a înregistrat o pierdere netă de 689 milioane euro în primele nouă luni ale anului trecut, amiteşte Bloomberg.
Statul are dreptul să preia acţiuni Volksbank deoarece banca nu a rambursat ajutorul de stat şi nu a plătit dividende aferente capitalului participativ, însă ministrul Finanţelor Maria Fekter s-a arătat anterior reticent în privinţa acestei variante.
Volksbank a intrat pe piaţa din România în 2000. În prezent, Volksbank România este una din cele mai mari zece bănci de pe piaţa locală, cu active de 4,7 miliarde de euro şi o reţea de 135 de unităţi.
Acţionarii Volksbank România au majorat în ianuarie capitalul social al băncii cu 362,8 mnilioane lei (84 de milioane euro), de la 540 milioane lei la 903,15 milioane lei (peste 210 milioane euro), şi au suplimentat fondurile proprii cu 136 de milioane euro, prin acordarea unor împrumuturi subordonate.
Grupul Volksbank a vândut anul trecut operaţiunile internaţionale către grupul rus Sberbank, excepţie făcând numai subsidiarele din România şi Malta.
La sfârşitul lui iulie, activele Volksbank România se ridicau la 4,8 miliarde de euro. Soldul creditelor acordate reprezintă 3,13 miliarde euro. Vicepreşedintele Volksbank România, Lucian Cojocaru, a declarat pentru MEDIAFAX, la începutul lunii septembrie, că banca a trecut pe profit în iulie, cu un rezultat net de 6,16 milioane euro, calculat potrivit standardelor internaţionale IFRS, faţă de o uşoară pierdere la finalul primului semestru.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate