- Home
- Economic
- LONDRA, (20.10.2013, 17:49)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul britanic, acuzat că ar fi privatizat Poşta la un preţ cu până la 50% prea mic
Compania naţională de poştă din Marea Britaine, Royal Mail, a fost evaluată în această vară de unele bănci de investiţii la până la 5 miliarde lire sterline, cu 50% mai mult faţă de valoarea rezultată în urma ofertei publice derulată săptămâna trecută, potrivit Financial Times.
Urmărește
159 afișări
Guvernul britanic, acuzat că ar fi privatizat Poşta la un preţ cu până la 50% prea mic
Cel puţin două bănci de investiţii au recomandat guvernului un preţ maxim de 500 pence pe acţiune în timpul procesului de selectare a intermediarilor operaţiunii. Nici una dintre aceste bănci nu s-a numărat printre câştigătorii licitaţiei.
Mai mulţi oficiali guvernamentali au declarat, potrivit FT, că preţurile propuse de băncile de investiţii au fost foarte diferite, unele plasându-se sub intervalul de 260-330 pence din prospectul ofertei publice. Aceleaşi surse spun că preţurile mai mari au fost recomandate de bănci "prost informate" în ceea ce priveşte situaţia Royal Mail.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Guvernul a mandatat patru bănci să se ocupe de pregătirea şi subscrierea ofertei, respectiv Goldman Sachs (SUA), Barclays (Marea Britanie), Bank of America Merrill Lynch (SUA) şi UBS (Elveţia). Primele trei sunt încă de anul trecut consilieri ai CEO-ului Royal Mail, Moya Greene, şi s-au ocupat de evaluarea apetitului investitorilor pentru oferta publică. UBS a consiliat guvernul britanic cu privire la pachetul majoritar de acţiuni deţinut la compania de poştă.
Acţiunile compainei au fost flotate pe bursă la un preţ iniţial de 330 pence, nivelul maxim din prospect. Guvernul a vândut un pachet de 60% din acţiunile companiei.
La numai o săptămână după ofertă, acţiunile Royal Mail au crescut pe bursă cu peste 50%, depăşind pragul de 500 pence, una dintre cele mai de succes listări derulate vreodată în Europa.
Informaţiile privind preţurile propuse de bănci vor alimenta tensiunile generate în jurul privatizării Poştei din Marea Britanie. Parlamentarii britanici vor audia în luna noiembrie reprezentanţii băncii de investiţii Lazard, consilierul independent al guvernului în această operaţiune.
Partidul Laburist, aflat în opoziţie, a lansat dezbaterea criticând dur guvernul că ar fi privatizat la un preţ prea mic unul dintre cele mai importante active ale statului.
Surse bancare citate de FT susţin că preţurile propuse de bănci în timpul procesului de selecţie a intermediarilor sunt de multe ori mai ridicate faţă de valoarea finală la care se realizează operaţiunea. Aceiaşi bancheri precizează însă că acest "obicei" nu poate explica distanţa uriaşă de la 330 pence la 500 pence, deoarece în cazul companiilor mari această diferenţă nu depăşeşte 20%.
Bancherii au adăugat că apetitul investitorilor pentru oferte publice iniţiale s-a îmbunătăţit faţă situaţia din această vară, în special în cazul companiilor bine văzute, precum Royal Mail.
Alţi bancheri sugerează că evaluările atribuite de bănci au avut o natură "foarte speculativă", având în vedere că nu au avut la bază cele mai recente date privind situaţia financiară a companiei.
Ministrul pentru mediul de afaceri, Vince Cable, respinge acuzaţiile într-o scrisoare către o comisie parlamentară.
"Valoarea banului a fost un pilon central al strategiei noastre în pregătirea vânzării de acţiuni printr-o ofertă publică iniţială. Valorificarea banilor nu ţine numai de nivelul veniturilor câştigate în prima zi", a scris oficialul, potrivit FT.
Cable a precizat că intervalul 260-330 pence (care implică o evaluare a compainei la 2,6 miliarde - 3,3 miliarde lire sterline) a fost recomandat de Goldman Sachs şi UBS, coordonatori globali ai ofertei, şi avizat de Lazard din poziţia de consilier independent.
Potrivit The Telegraph, Cable a apărat operaţiunea argumentând că cererea din partea investitorilor nu era suficient de ridicată pentru a justifica un preţ mai mare de 330 pence pe acţiune, parţial din cauza riscului unor acţiuni sindicale.
Oferta dedicată investitorilor instituţionali a fost suprasubscrisă de 20 de ori în cadrul listării Royal Mail. O sursă bancară precizează pentru FT că un fond de hedging ar fi fost încurajat de către una dintre băncile care au intermediat oferta să solicite "de 20 de ori mai multe acţiuni decât doreşte de fapt să cumpere".
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024