Guvernul, contrazis de Comisia Europeană. România va avea o scădere economică de 6% şi un deficit de 9,2% din PIB
„Am tot spus că vom avea o revenire în „V”. Revenirea se bazează pe structura economică a României. Ne-am uitat la sectoarele care nu sunt afectate si contribuţia acestora la dinamica PIB. Serviciile şi industria sunt cele care au tras cel mai mult economia în jos în trimestrul al doilea şi este clar că acolo este problema. În acelaşi timp, ştim că cea mai mare parte a valorii adăugate din economie vine din servicii şi industrie. Aici trebuie să punem resursele în perioada următoare. Resursele trebuie să fie redirecţionate acolo unde economia are valoarea adăugată cea mai mare”, a declarat ministrul de Finanţe. ”Aşa cum răspunde economia în acest moment, am încredere că vom reveni mai puternici după această perioadă.(…) Revenirea cam toată lumea o vede puternic, pentru că măsurile pe care le iau România şi alte ţări au fost acelea de a menţine capacitatea de producţie” a mai spus Florin Cîţu la Digi24.
După aceste declaraţii foarte optimiste, a venit prognoza Comisiei Europene cu o viziune mai pesimistă asupra planurilor liberalilor în materie de economie. Conform CE, România va avea o scădere cu 6% a economiei, deşi guvernul Orban prognozase o scădere de doar 1,9% din PIB şi un deficit bugetar de 9,2% din PIB, iar guvernul prognozase un deficit de doar 6,7% din PIB.
În ceea ce priveşte inflaţia, aceasta va atinge 2,5% în cursul anului 2020, fiind urmată de o creştere la 3,1% în 2021, în timp ce rata şomajului va ajunge la 6,5% în 2020 şi la 5,4% în 2021.
România este condamnată să treacă prin criza economică condusă de nişte politicieni mai preocupaţi de jocurile politice şi apariţii televizate şi mai puţin de rezultatele economice. România are nevoie urgent de un plan economic coerent care să fie adaptat la realităţile din teren.