Noua structură va fi condusă de consilierul economic al premierului, Andreea Paul-Vass.
„Este vorba de o platformă guvernamentală, pe baza unui parteneriat public-privat, care să asigure un dialog autentic între maşinăria guvernamentală, mediul de afaceri şi mediul universitar şi academic. Obiectivul major al Consiliului este elaborarea Strategiei Naţionale de Competitivitate România 2020. Va oferi o viziune integrată asupra acestui aspect şi va fundamenta politicile publice”, a declarat Vass.
Potrivit acesteia, Consiliul va fi format din 20 decidenţi din instituţiile centrale, experţi din cele mai competitive 12 universităţi, precum şi 40 reprezentanţi ai companiilor care sunt cele mai mare angajatoare şi contributoare la bugetul de stat.
Programul Naţional de Reformă pentru perioada 2011-2013, document prezentat de MEDIAFAX în luna mai, prevede înfiinţarea unui organism care să coordoneze politicile guvernamentale de dezvoltare a economiei, denumit „Consiliul Naţional de Competitivitate”, urmând să fie numit şi un ministru-delegat pe probleme de competitivitate care să pună în aplicare hotărârile Consiliului, argumentul Guvernului pentru o astfel de instituţie cu rol strategic fiind că în prezent „există o problemă acută de coordonare la nivelul Executivului în ceea ce priveşte dezvoltarea competitivă a economiei, iar intervenţiile publice, din fonduri naţionale sau europene, sunt disparate, lipsind viziunea de ansamblu”.
România a coborât 10 poziţii, pe 77, într-un top al competitivităţii realizat de Forumul Economic Mondial pentru 142 de state şi a fost depăşită de Bulgaria, iar în Uniunea Europeană se situează pe penultima poziţie, înaintea Greciei.