Guvernul dă bonificaţii pentru achitarea la timp a taxelor şi scuteşte de penalităţi restanţierii

  • Guvernul a aprobat miercuri un pachet de măsuri pentru îmbunătăţirea colectării creanţelor bugetare de la persoanele fizice şi juridice.
  • Este vorba de facilităţi fiscale pentru contribuabilii buni platnici care şi-au achitat la timp impozitele şi taxele, dar şi pentru cei ce înregistrează restanţe.
Urmărește
256 afișări
Imaginea articolului Guvernul dă bonificaţii pentru achitarea la timp a taxelor şi scuteşte de penalităţi restanţierii

Guvernul dă bonificaţii pentru achitatarea la timp a taxelor şi scuteşte de penalităţi restanţierii

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a anunţat miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, implementarea unui pachet de facilităţi fiscale adresate atât mediului economic, cât şi persoanelor fizice.

Astfel, contribuabililor persoane juridice, care şi-au achitat la timp taxele şi impozitele la bugetul de stat, le va fi acordată în mod automat, prin decizie ANAF, o bonificaţie de 3% din impozitul pe profit, datorat şi plătit, sau, după caz, din impozitul pe venit al microintreprinderilor.

Aceasta va putea fi utilizată pentru plata impozitelor şi taxelor în 2025 sau pentru compensarea cu alte accesorii sau alte datorii faţă de buget.

„Este un semn de respect pentru contribuabilii care şi-au achitat la timp impozitele şi taxele şi în acelaşi timp o iniţiativă care a fost aprobată de Guvern pentru a stimula conformarea voluntară, care este pasul firesc pentru îmbunătăţirea colectării creanţelor bugetare”, a spus miercuri Marcel Boloş.

O a doua categorie de măsuri este cea privitoare la contribuabilii cu debite restante până la data de 31 august 2024, sub condiţia achitării acestora până la 25 noiembrie 2024..

Pentru contribuabilii persoane juridice s-a aprobat anularea accesoriilor în procent de 100 la sută din valoarea acestora, accesoriile însemnând dobânzi, penalităţi de întârziere şi penalităţi de nedeclarare.

Este vorba despre 330.000 de contribuabili persoane juridice cu un debit restant de 32.4 miliarde lei.

În cazul persoanelor fizice sunt înregistraţi cu debite restante, la 31 august 2024, un număr de 848.000 de contribuabili, cu o valoare de 39,2 miliarde lei. În această sumă sunt incluse şi sumele pentru sentinţele penale, pentru care nu se aplică acest regim de facilităţi fiscale. Sunt incluse şi sumele care privesc răspunderea extinsă a administratorilor, în valoare de 24,7 miliarde lei.

În funcţie de valoarea creanţelor, facilităţile fiscale, respectiv, dacă aceste creanţe, datorate la buget, sunt până în 5.000 lei anularea accesoriilor este în procent de 100%. Din obligaţiile bugetare principale s-a aprobat anularea în procent de 50%.

Dacă debitul înregistrat este de peste 5.000 de lei, atunci anularea obligaţiilor principale este în procent de 25%.

„În acest context, ţintim, pe lângă o colectare mai bună la bugetul de stat a debitelor restante şi sprijinul mediului de afaceri care se confruntă cu dificultăţi în privinţa activităţilor economice pe care le desfăşoară. Am socotit că este un prilej de a sprijini mediul de afaceri şi a-i ajuta să-şi regândească în anumite situaţii modelul de business sau pentru a-i sprijinii în activităţile de investiţii pe care aceştia le desfăşoară”, a mai spus ministrul de finanţe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici