Guvernul decide să pună "în stand by" privatizarea Oltchim
Procesul de privatizare a combinatului Oltchim a fost pus "în stand by", iar procedurile vor fi lansate atunci când piaţa va asigura condiţii favorabile care să permită menţinerea locurilor de muncă, compania urmând să fie susţinută prin ajutoare de stat avizate de Comisia Europeană.
Guvernul decide să pună "în stand by" privatizarea Oltchim (Imagine: Mediafax Foto)
"Astăzi am luat hotărârea privind unele măsuri referitoare la procesul de privatizare şi, în acest moment, punem procesul de privatizare în stand by. Nu este o piaţă care să permită realizarea acestui proces şi vrem ca privatizarea să se defăşoare în bune condiţii în aşa fel încât să putem garanta păstrarea locurilor de muncă. Vom găsi alte modalităţi de sprijinire a Oltchim, inclusiv prin solicitarea pe schema ajutorului de stat adresat Comisiei Europene, pentru a-şi putea continua funcţionarea şi asigurarea celor care lucrează în această industrie", a declarat premierul Tăriceanu, la sfârşitul şedinţei de miercuri a Guvernului.
El a arătat că Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi Ministerul Economiei trebuie să regleze anumite raporturi comerciale între Oltchim şi Petrom, principalul furnizor de materie primă, şi a precizat că a discutat şi cu preşedintele Traian Băsescu pe acest subiect.
Preşedintele Traian Băsescu a vizitat, luni, combinatul Oltchim şi i-a asigurat pe cei 550 de angajaţi că nu au "în momentul de faţă perspectiva şomajului".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu FMI: Vom prioritiza proiectele publice
-
Ţările NATO şi-au crescut cheltuielile militare. Ameninţările Rusiei şi întoarcerea lui Donald Trump au făcut ca Europa şi Canada să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare cu 20% în 2024
-
Criza de la Şantierul Naval Mangalia. BNS: DAMEN renunţă la acţiuni, statul român are drept de preempţiune
Înaintea şedinţei de miercuri a Guvernului, şeful statului şi premierul au avut o discuţie la Palatul Cotroceni.
Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, controlat de stat, a redus cu 20% activitatea în luna noiembrie, până la 40% din capacitate, ca urmare a deciziei companiei de a cumpăra temporar mai puţine materii prime de la principalul furnizor, Petrom, cauzată de scăderea cererii pe piaţă.
Hotărârea Oltchim a fost luată pe fondul scăderii normale a consumului de produse petrochimice în perioada de iarnă şi a întreruperii uzuale a activităţii firmelor din vestul Europei, dar şi ca urmare a scăderii preţurilor produselor petrochimice cu mult sub nivelul costurilor de producţie realizate de companie.
Oltchim a înregistrat în primele nouă luni venituri în creştere cu 18%, de la 1,414 miliarde lei la 1,67 miliarde lei, şi pierderi de 27,68 milioane lei, după câştigul de 3,36 milioane lei obţinut în intervalul similar din 2007.
Activitatea companiei a fost afectată în primele nouă luni, printre altele, de scumpirea petrolului, care a determinat creşteri de preţuri la produsele derivate, utilizate ca materie primă, precum şi la energia electrică.
Alt factor care a influenţat evoluţia indicatorilor companiei în intervalul analizat a fost un incident tehnic de la rafinăria Arpechim Piteşti a Petrom, care a condus la întreruperi ale producţiei în august şi septembrie. Din această cauză, Oltchim a avut nerealizări ale producţiei de PVC şi sodă caustică de peste 17 milioane de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO