- Home
- Economic
- VARŞOVIA, (21.01.2015, 11:44)
- Luiza Chiroiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul din Polonia vrea ca băncile să adopte dobânzi negative pentru creditele în franci
Guvernul din Polonia a propus băncilor de pe piaţa locală să adopte dobânzi negative pentru creditele ipotecare în franci, pentru a-i ajuta pe cei 500.000 de polonezi împrumutaţi în moneda elveţiană şi care au fost afectaţi de aprecierea record a francului.
Urmărește
381 afișări
Guvernul din Polonia vrea ca băncile să adopte dobânzi negative pentru creditele în franci (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Le-am spus clar băncilor, iar acestea au fost de acord să ia în considerare aplicarea ratelor negative ale dobânzii. Riscul pieţei afectează atât băncile, cât şi clienţii. Clientul acceptă riscul fluctuaţiei schimbului valutar, în timp ce banca îşi asumă riscul modificărilor dobânzilor", a declarat Mateusz Szczurek, ministrul polonez de Finanţe, relatează Bloomberg.
De asemenea, premierul Ewa Kopacz a cerut autorităţilor de reglementare să verifice în ce măsură contractele de împrumut permit introducerea dobânzilor negative.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Totalul creditelor ipotecare în franci se situa la 36 de miliarde de dolari în Polonia, la finalul lunii noiembrie a anului trecut.
Reprezentanţii mai multor bănci din Polonia, cum ar fi MBank şi divizia locală a Deutsche Bank, au anunţat încă de săptămâna trecută că sunt gata să discute termenii contractelor cu debitorii care se confruntă cu probleme din cauza aprecierii francului.
Szczurek s-a întâlnit marţi cu guvernatorul băncii centrale poloneze, Marek Belka, şi conducătorii băncilor comerciale din Polonia pentru a discuta pe tema cursului valutar.
"Fixarea cursului zlot-franc ar fi stupidă. Să permitem clienţilor să plătească împrumutul la un cursul de schimb pe care îl aveam înainte de decizia băncii centrale a Elveţiei ar însemna să încălcăm contractele de creditare. Aceasta ar presupune să creăm probleme mari băncilor", a afirmat Belka.
Marţi, guvernul din Croaţia, ţară aflată într-o situaţie similară celei din Polonia, a anunţat că vrea să introducă un curs de schimb valutar fix franc/kuna, timp de un an, pentru a-i ajuta pe cei 60.000 de croaţi care au credite ipotecare în moneda elveţiană şi care au fost afectaţi de aprecierea record a francului.
De asemenea, Belka a respins ideea de a obliga băncile să convertească împrumuturile în valută în zloţi, apreciind că această măsură este "periculoasă" şi "nu foarte prudentă", întrucât băncile ar trebui să suporte pierderi de peste 10 miliarde de zloţi (2,7 miliarde de dolari).
Anterior, ministrul ungar al Economiei a declarat că miniştrii de Finanţe din Croaţia şi Polonia au contactat guvernul de la Budapesta pentru a afla detalii despre convertirea creditelor în mondea naţională, măsură adoptată în Ungaria încă din luna noiembrie a anului trecut. Ungaria a fost una dintre cel mai expuse ţări la creditele denominate în franci elveţieni, înainte ca guvernul să impună un schimb valutar fix, mult sub nivelul pieţei, pentru conversia împrumuturilor ipotecare din euro şi franci în forinţi.
Săptămâna trecută, joi, banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de 1,2 franci/euro, ceea ce a condus la aprecierea record a monedei elveţiene faţă de monedele ţărilor europene. Banca centrală elveţiană a redus totodată rata dobânzii la depozitele la vedere de la -0,25% la -0,75%.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe