Guvernul elimină facilităţile fiscale pentru angajaţii din IT, construcţii, industrie alimentară

Guvernul Ciolacu 2 a decis să elimine facilităţile fiscale care au mai rămas pentru IT-işti, pentru cei care lucrează în construcţii, şi pentru cei care lucrează în agricultură şi industria alimentară, conform Ordonanţei Trenuleţ, publicată oficial duminică, scrie Ziarul Financiar.

Urmărește
3214 afișări
Imaginea articolului Guvernul elimină facilităţile fiscale pentru angajaţii din IT, construcţii, industrie alimentară

Guvernul elimină facilităţile fiscale pentru angajaţii din IT, construcţii, industrie alimentară

Documentul propune şi eliminarea facilităţilor fiscale acordate persoanelor fizice care obţin venituri din salarii şi venituri asimilate acestora, rezultate din activităţi de IT sau din sectoarele construcţiilor, agriculturii şi industriei alimentare, conform prevederilor din Codul fiscal, ca parte a angajamentelor asumate prin PNRR şi Planul Bugetar-Structural Naţional pe Termen Mediu 2025-2031. Această măsură ar urma să se aplice începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.

Facilităţile fiscale pentru IT-işti au fost introduse în anul 2000 de guvernul Năstase, iar cele din construcţii şi agricultură au fost introduse pe vremea lui Dragnea.

O parte dintre ele au fost scoase de guvernul Ciolacu 1, iar acum sunt eliminate începând cu 1 ianuarie 2025.

Ministerul Finanţelor a publicat duminică proiectul de ordonanţă („ordonanţa trenuleţ” - 27 de pagini) prin care se îngheaţă salariile şi pensiile la nivelul bugetar al lunii noiembrie 2024, se blochează noile angajări şi se încearcă reducerea cheltuielilor bugetare pentru a redresa situaţia finanţelor publice care au fost scăpate de sub control de Guvernul Ciolacu 1.

Guvernul Ciolacu 2 trebuie să ia acum aceste măsuri de stopare a cheltuielilor publice şi de reducere a deficitului bugetar pentru încadrarea în traiectoria de reducere bugetară convenită în toamnă cu Comisia Europeană.

Aceste măsuri care vizează foarte multe categorii şi cheltuieli bugetare trebuie aplicate de la 1 ianuarie.

Ordonanţa nu vorbeşte despre majorări de taxe şi impozite, dar cel mai probabil după desfăşurarea alegerilor prezidenţiale – martie/aprilie 2025 – ne putem aştepta şi la astfel de măsuri.

Guvernul Ciolacu 2 spune că toate aceste măsuri ar putea avea un impact bugetar pozitiv de 7 mld. lei în 2025 şi de 8 mld. lei în 2026.

Care sunt principalele prevederi ale proiectului de ordonanţă de urgenţă:

-Îngheţarea salariilor şi a pensiilor la nivelul lunii noiembrie 2024.

-Creşterea impozitului pe dividende la 10%.

-Eliminarea facilităţilor fiscale acordate lucrătorilor din agricultură, industria alimentară, construcţii şi IT.

-Studenţii pierd reducerea de 90% la călătoriile cu trenul, cu excepţia rutei între domiciliu şi facultate.

-Pragul de impozitare pentru microîntreprinderi scade de la 500.000 de euro la 250.000 de euro, iar din 2026 ajunge la 100.000 de euro.

-Îngheţarea alocaţiilor pentru copii la nivelul lunii noiembrie 2024.

-Reducerea cuantumului voucherelor de vacanţă la 800 de lei, acestea putând fi utilizate doar pentru achiziţionarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puţin 1.600 lei.

-Reintroducerea impozitului de 1,5% pentru construcţii speciale (centrale, sonde de gaze, turnurile de telefonie mobilă, etc.).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici