- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul informează CE despre problema gazelor şi cere lămuriri Gazprom şi Ucrainei
Guvernul va informa Comisia Europeană despre problemele apărute odată cu sistarea livrărilor de gaze importate din Rusia, iar ministrul Economiei, Adriean Videanu, l-a contactat pe reprezentantul Gazprom la Bucureşti, care a afirmat că situaţia nu este determinată de concernul rus.
Guvernul informează CE despre problema gazelor şi cere lămuriri Gazprom şi Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto)
În aceste condiţii, Videanu a afirmat, la Guvern, că autorităţile vor cere lămuriri şi ambasadorului Ucrainei la Bucureşti.
Premierul Emil Boc a arătat că au fost iniţiate demersurile pentru informarea CE asupra problemei gazelor.
"Am făcut demersurile pentru a informa comisarul european pentru energie şi Comisia Europeană cu privire la această situaţie pentru a avea, alături de alte probleme probabil ale altor ţări din UE, situaţia exactă cu privire la România", a spus Boc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Livrările de gaze din Rusia spre România au fost oprite, marţi dimineaţa, prin staţia Isaccea 2 (judeţul Tulcea), astfel că importurile din această ţară sunt asigurate într-o cantitate mult diminuată, prin punctul de la Medieşul Aurit.
De asemenea, Bulgaria, Grecia, Turcia şi Macedonia se confruntă şi ele cu oprirea gazelor ruseşti, ca rezultat al conflictului privind preţul gazului între furnizorul rus Gazprom şi Ucraina, prima ţară de tranzit a gazului rusesc.
Videanu a declarat că a contactat oficialul Gazprom la Bucureşti în legătură cu problema alimentării cu gaze din Rusia, dar acesta nu a avut un răspuns, adăugând că problema nu este la Gazprom şi că va reveni cu informaţii.
"Mi-aş dori să avem o discuţie cu reprezentantul Gazprom la Bucureşti pentru a căuta soluţii. Pe cale diplomatică, vom contacta şi ambasadorul Ucrainei la Bucureşti pentru a vedea unde se află problema", a spus Videanu.
Soluţia pe care o va lua Ministerul Economiei pentru a reduce impactul acestei situaţii este transferul centralelor electrotermice de pe gaze pe combustibili alternativi, precum păcura şi cărbunele, prioritatea fiind protejarea populaţiei şi a industriei.
"Nu cred ca vom avea probleme la nivelul populaţiei în această iarnă", a mai spus Videanu.
În urma sistării livrărilor prin Isaccea, importurile de gaze din Rusia au scăzut cu 73%.
Consumul zilnic al României este de 61,5 milioane de metri cubi pe zi, din care 4,7 milioane mc intrau prin Isaccea.
Citeşte şi:
Livrările de gaze ruseşti prin Isaccea au fost oprite
Livrările de gaze ruseşti spre ţările din Balcani au fost oprite, anunţă Sofia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO