- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (30.06.2014, 23:26)
- Thomas Dinca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul lasă companiile de stat care nu fac licitaţii să atribuie contracte şi fără norme interne
Guvernul a abrogat regula achiziţiilor publice care stabileşte că firmele de stat neobligate să organizeze licitaţii trebuie în schimb să elaboreze norme procedurale interne, pentru respectarea egalităţii de tratament la atribuirea contractelor a căror valoare depăşeşte pragul achiziţiei directe.
Urmărește
859 afișări
Guvernul lasă companiile de stat care nu fac licitaţii să atribuie contracte şi fără norme interne (Imagine: Shutterstock)
Prevederea a fost abrogată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă aprobată în ultima şedinţă.
În luna iulie a anului trecut, după ce iniţial era stabilit ca toate regiile autonome şi companiile naţionale să fie obligate să desfăşoare proceduri de achiziţie publică, legislaţia în domeniu a fost modificată, stabilindu-se că doar unele regii şi companii de stat sunt obligate să deruleze licitaţii, şi anume cele care se încadrează în articolele 8 şi 9 ale OU 34/2006 privind achiziţiile publice, iar celelalte societăţi, exceptate de această obligaţie a organizării licitaţiilor, trebuie totuşi să elaboreze "norme procedurale interne" în ceea ce priveşte atribuirea contractelor a căror valoare depăşeşte pragul achiziţiilor directe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Articolul 8 al OU 34/2006 stabileăte că este autoritate contractantă oricare organism al statului care acţionează la nivel central ori la nivel regional sau local, precum şi oricare organism care a fost înfiinţat pentru a satisface nevoi de interes general fără caracter comercial sau industrial şi care este finanţat, în majoritate, de către o autoritate contractantă sau de către un alt organism de drept public ori se află în subordinea sau este supusa controlului unei autorităţi contractante sau unui alt organism de drept public, precum şi dacă în componenţa consiliului de administratie/organului de conducere sau de supervizare mai mult de jumătate din numărul membrilor acestuia sunt numiţi de către o autoritate contractantă sau de către un alt organism de drept public.
Articolul 9 stabileşte pentru ce anume contracte sunt aplicate procedurile de achiziţii publice.
Exact în urmă cu un an a fost introdusă o completare care stabilea că "regiile autonome sau companiile naţionale/societăţile comerciale care nu se încadrează în prevederile articolelor 8 sau 9, dar al căror capital integral ori majoritar este deţinut de un organism al statului, pentru atribuirea contractelor de furnizare/prestare de servicii/execuţie de lucrări a căror valoare estimată depăşeşte pragul prevăzut la articolul 19 (cel al achiziţiilor directe - n.r.) trebuie să elaboreze norme procedurale interne care să asigure respectarea principiilor nediscriminării şi egalităţii de tratament, transparenţei, proporţionalităţii şi recunoaşterii reciproce. Normele procedurale interne vor fi aprobate de către autoritatea tutelară".
Guvernul a decis însă ca acest întreg paragraf să fie abrogat.
Contactat de MEDIAFAX, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Paul Dobrin, a explicat abrogarea acestei reguli prin faptul că societăţile de stat beneficiare nu sunt autorităţi contractante şi activează pe o piaţă concurenţială.
"Aceste companii nu sunt autorităţi contractante, ele activează pe o piaţă concurenţială şi nu au obligaţia de a aplica prevederile legislaţiei privind achiziţiile publice. Prin urmare, orice prevedere care se referă la acestea nu constituie obiectul de reglementare nici a directivelor europene, nici a legislaţiei naţionale privind achiziţiile publice", a spus şeful ANRMAP.
El a susţinut că acest fapt "nu împiedică" conducerea companiilor respective, pentru realizarea unui management performant, să stabilească "propriile reguli" transparente şi concurenţiale pentru efectuarea achiziţiilor destinate desfăşurării activităţii.
În urmă cu un an, când unele companii de stat au fost exceptate de la obligaţia licitaţiilor, fosta conducere a ANRMAP a transmis agenţiei MEDIAFAX că societăţile din portofoliul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, Plafar şi Romaero se vor regăsi printre societăţile exceptate de la obligaţia organizării de licitaţii publice, deoarece activează "pe o piaţă concurenţială şi nu servesc interesului general".
La acel moment, PDL a susţinut că va sesiza Comisia Europeană pentru această exceptare.
Piaţa achiziţiilor publice reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României, iar statul, prin instituţiile şi companiile sale, este cel mai mare cumpărător.
Analiştii consultaţi acum trei ani de Ziarul Financiar apreciau că între 20 şi 40% dintre contractele încheiate cu statul sunt "cu dedicaţie".
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe