Guvernul menţine încă un an impozitele suplimentare aplicate companiilor din energie

Impozitele suplimentare aplicate companiilor din energie la începutul anului trecut şi care urmau să fie aplicabile doar până la sfârşitul acestui an vor fi păstrate de Guvern încă un an, până la data de 31 decembrie 2015 inclusiv, pe fondul amânării introducerii unui nou sistem de redevenţe.

Urmărește
269 afișări
Imaginea articolului Guvernul menţine încă un an impozitele suplimentare aplicate companiilor din energie

Guvernul menţine încă un an impozitele suplimentare aplicate companiilor din energie (Imagine: Shutterstock)

Decizia a fost luată de Guvern în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de modificare a Codului Fiscal, preşedintele Traian Băsescu cerând anterior şi majorarea acestor impozite.

La începutul anului trecut, Guvernul a introdus o serie de impozite suplimentare pentru companiile din sectorul energetic, aplicabile până la 31 decembrie 2014 inclusiv, interval în care ar fi urmat să fie stabilit un nou sistem de redevenţe, cel actual fiind valabil până în ianuarie 2015.

Astfel, a fost introdus un impozit pe monopol pentru companiile de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale, aplicat pe fiecare MW/h pentru care sunt facturate serviciile de transport şi distribuţie, cuprins între 0,85 lei şi 0,1 lei/MWh.

A fost aplicat şi un impozit de 60% din veniturile suplimentare obţinute de către companii ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, precum şi un impozit special de 0.5% aplicat veniturilor obţinute de către companii, pentru exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale.

La sfârşitul acestui an, Guvernul a decis însă să menţină sistemul de redevenţe şi pentru anul viitor, astfel că va prelungi cu un an şi perioada de valabilitate a acestor impozite.

În cazul activităţilor de monopol, menţinerea impozitului este argumentată de Guvern, în actul normativ, şi prin necesitatea asigurării fondurilor pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii finanţate din fonduri europene, în condiţiile în care activităţile cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale, respectiv prestarea serviciilor de distribuţie şi transport energie electrică şi gaze naturale, sunt caracterizate prin profitabilitate având în vedere lipsa concurenţei.

Guvernul estimează că anul viitor va încasa 245,6 milioane lei din impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural, 743,2 milioane lei din impozitul pe veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale şi 114,6 milioane lei din impozitul pe veniturile obţinute din exploatarea resurselor naturale.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că redevenţele nu pot fi modificate, ele fiind calculate în funcţie de mărimea zăcământului şi după o metodologie extrem de complicată, dar a explicat că Ministerul de Finanţe poate modifica alte două taxe care expiră la 1 ianuarie 2015.

"Mai sunt două taxe, una este suprataxa pentru gaze, generată de liberalizarea preţului la gaze pentru industrie şi a doua este taxa pentru resurse minerale. În mod normal aceste două taxe trebuie să dispară la 1 ianuarie 2015. Guvernul a explicat astăzi cum menţine redevenţele. Nu redevenţele le menţine, că astea sunt în lege, nu are cum să umble la ele fără acordul tuturor celor 44 de concesionari de perimetre. Dar poate umbla la aceste două taxe: suprataxa pentru gaze şi taxa pentru resurse minerale. Ele teoretic trebuie să dispară la 1 ianuarie. Guvernul le poate menţine numele şi să le mărească, pentru că taxele sunt problema Guvernului, se aplică tuturor, fără să fie nevoie să negocieze cu ei sau poate anula cele două taxe şi să instituie o altă taxă care să le înglobeze pe amândouă şi să mai pună şi ceva peste pentru a creşte veniturile bugetului", a spus Băsescu.

Principalele companii din sectorul petrolului şi gazelor din România sunt OMV Petrom, Rompetrol (deţinută de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) şi Romgaz Mediaş.

Producţia de gaze este asigurată în proporţii aproape egale de Romgaz şi OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage ţiţei, având acest drept prin contractul de privatizare către grupul austriac OMV, în 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici