Scrisoarea transmisă, marţi, la Bruxelles nu include propunerile de modificări concrete care vor fi aduse taxei auto, ci un calendar de aplicare, menţionându-se, totodată, că autorităţile române intenţionează să studieze diferite modele de taxare din ţări precum Ungaria, Finlanda sau Spania, au declarat agenţiei MEDIAFAX sursele oficiale.
Totodată, în document se reafirmă determinarea părţii române pentru soluţionarea favorabilă a regimului de taxare a autovehiculelor şi faptul că România nu vrea să ajungă în faţa Curţii Europene de Justiţie.
Comisia Europeană (CE) a decis să analizeze, în această săptămână, mai devreme decât stabilise iniţial, cazul în care România este acuzată de încălcarea legislaţiei comunitare prin aplicarea taxei de primă înmatriculare. Devansarea datei a fost determinată de unele modificări ale procedurilor administrative.
Comisia ar putea decide, miercuri, să treacă la a doua etapă a procedurii de infrigement (încălcarea legislaţiei comunitare – n.r.), caz în care România va avea la dispoziţie două luni pentru a formula un răspuns. Dacă autorităţile de la Bucureşti nu răspund în termenul solicitat, Comisia poate înainta o plângere la Curtea Europeană de Justiţie.
Între reprezentanţii autorităţilor române şi experţii comunitari au avut loc mai multe discuţii tehnice şi schimburi de scrisori pe tema taxei auto din România, iar ministerul Economiei şi Finanţelor a transmis CE, la sfârşitul lunii mai, o nouă formulă de calcul a taxei de primă înmatriculare, care prevede niveluri de până la trei ori mai mici pentru unele maşini vechi, dar mai mari la cele noi.
Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, că Guvernul nu a luat în calcul ca opţiune scoaterea taxei de primă înmatriculare, însă va analiza în perioada următoare varianta de modificare a acesteia.