Guvernul nu renunţă la ideea înfiinţării Electra şi Hidroenergetica

Guvernul nu renunţă la ideea comasării principalilor producători de electricitate şi cărbune în societăţile naţionale Electra şi Hidroenergetica, dar, în prezent, cea mai mare şansă pentru restructurarea sectorului energetic o are planul de formare a unor complexuri de dimensiuni mai mici.

Urmărește
342 afișări
Imaginea articolului Guvernul nu renunţă la ideea înfiinţării Electra şi Hidroenergetica

Guvernul nu renunţă la ideea înfiinţării Electra şi Hidroenergetica (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

"Cât timp există cele mai mici şanse de creare a Electrica şi Hidroenergetica, nu renunţăm la idee. Dar, în acest moment, cele mai mari şanse le are planul B, cel de formare a unor complexuri energetice mai mici, compuse din producători de energie şi cărbune", a declarat marţi secretarul de stat în Ministerul Economiei Karoly Borbely, la conferinţa MEDIAFAX Talks About Energy.

În lunile martie şi aprilie Curtea de Apel Bucureşti a respins irevocabil planul de creare a Electra şi Hidroenergetica.

În această situaţie, şi în urma discuţiilor cu Fondul Monetar Internaţional, Ministerul Economiei a anunţat că ia în calcul o soluţie alternativă, respectiv formarea unui complex energetic din cele trei complexuri energetice din Oltenia şi Societatea Naţională a Lignitului (SNLO) şi a altui complex compus din Compania Naţională a Huilei (CNH) şi cele două termocentrale cărora le livrează cărbune, respectiv Deva şi Paroşeni.

Proiectul înfiinţării Electra şi Hidroenergetica a fost blocat în instanţele de judecată din cauza unor procese intentate de Fondul Proprietatea, care deţine acţiuni la cele mai multe dintre societăţile care ar urma să fie incluse în acest plan de reorganizare, de sindicate şi firme private, care contestau oportunitatea propunerii.

Electra ar urma să încorporeze Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari şi Craiova, o parte a Hidroelectrica şi SNLO. În cealaltă companie energetică naţională, Hidroenergetica, urmează să fie incluse termocentralele Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti, o parte a CNH şi restul activelor hidroenergetice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici